BERZE PADAJU A NERVOZA RASTE: Upozorenje SAD o skoroj ruskoj invaziji oborilo svetska tržišta, diglo cenu gasa i struje u Evropi
Foto: Alan SCHEIN / Alamy / Profimedia

ukrajinska kriza

BERZE PADAJU A NERVOZA RASTE: Upozorenje SAD o skoroj ruskoj invaziji oborilo svetska tržišta, diglo cenu gasa i struje u Evropi

Planeta -

Evropske i azijske berze pale su u ponedeljak nakon što su Sjedinjene Države upozorile da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi već ove nedelje.

Kako su se tržišta otvorila u Evropi, londonski FTSE 100 je pao za 1,9%, dok su nemački DAKS 30 i francuski CAC 40 pali za 3,1%, odnosno 3,2%.

Investitori u Aziji su bili podjednako nervozni, jer je japanski Nikei 225 pao za 2,2%, dok je južnokorejski Kospi pao za 1,6% na kraju trgovačkog dana. Kineska tržišta su takođe zabeležila gubitke, a referentni Šangaj kompozit indeks (Shanghai Composite) je pao za 1%. Hongkonški indeks Hang Seng pao je za 1,4%.

Američki fjučersi su takođe zabeležili pad. Nasdak, S&P 500 i Dau fjučersi su niži za 0,8%, 0,7% i 0,6 posto.

Brent fjučersi na išli su po ceni od 94,22 dolara po barelu — nakon što je početkom godine barel bio 78,11 dolara — zbog zabrinutosti da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da poremeti snabdevanje energijom. Cene prirodnog gasa i struje u Evropi su porasle.

Ovog vikenda američki predsednik Džo Bajden upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici odgovoriti "odlučno i nametnuti brze i ozbiljne troškove” ​​Rusiji u slučaju invazije za koju američki obaveštajci tvrde da može da se dogodi svakog trena.

Rusija pak demantuje navode Zapada da namerava da napadne Ukrajinu a prisustvo 100.000 vojnina na granici objašnjava svojim suverenim pravom da raspoređuje svoju vojsku na svojoj zemlji onako kako njima odgovara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track