NIŠTA BEZ PRABABE SA KALAŠNJIKOVIM: Valentina (79) vežbala sa specijalcima, spremna da brani Ukrajinu od Rusa i nije jedina...
Foto: AP/Vadim Ghirda

kriza na istoku

NIŠTA BEZ PRABABE SA KALAŠNJIKOVIM: Valentina (79) vežbala sa specijalcima, spremna da brani Ukrajinu od Rusa i nije jedina...

Planeta -

Prababa koja je prošla civilnu vojnu obuku u Ukrajini kako bi se pripremila za rusku invaziju postala je senzacija.

Valentina Konstantinovska učila je kako da koristi kalašnjikov na poligonu nacionalne garde u Mariupolu, na istoku Ukrjaine. Nju i druge civile su obučavali pripadnici specijalne jedinice Azov koje zapadni mediji optužuju da su neonacisti.

Ukrajinci su Konstantinovsku opisali kao "heroja" zato što je prošla obuku na kojoj je bilo i dece.

Valentina Konstantinovska, Ukrajina
foto: AP/Vadim Ghirda

"I vaša majka bi to isto uradila", rekla je ona NBCN-u. "Otišla sam na obuku ali verovatno neću biti dobar vojnik jer me telo više ne služi. A i ovo oružje mi je preteško", dodala je.

Njene komšije opisuju je kao "pravu Ukrajinku".

Valentina Konstantinovska, Ukrajina
foto: AP/Vadim Ghirda

Konstantinovska nije jedina žena koja će se boriti ako Rusi napadnu.

Olena Bilozerska (42) najsmrtonosniji snajperista u zemlji rekla je Dejli mejlu da će biti u prvim redovima i da će se svim silama boriti protiv Rusa. Bilozerska ima 10 potvrđenih ubistava u Donbasu i pripadnica je ukrajinskih marinaca.

Nema problem sa tim što je ubila ljude.

"Kada se neprijatelj prišunja da bi me ubio, da li on razmišlja o tome da ja imam muža, roditelje, decu? Ne. Tako da se ni ja ne zamaram tim glupostima", rekla je ona.

I majka troje dece Marijana Žaglo (52) je isto tako poručila da će se boriti za svoju decu i zemlju.

"Kao majka ne želim da moja deca naslede probleme Ukrajine niti ove pretnje. Bolje je pozabaviti se sa time sada", rekla je ona.

"Ako dođe do toga, borićemo se da zaštitimo Kijev, naš grad. Ako bude potrebe da se puca, pucaću", rekla je Žaglo koja je kupila lovačku pušku Z-15 ali ne da bi lovila.

"Nikada u životu nisam lovila. Kupila sam ovaj karabin nakon što sam se posavetovala sa vojnicima koja je najbolja puška za mene", rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track