RUSKI GENERALŠTAB UPOZORAVA Rusija spremna da napadne brodove koji krše pomorsku granicu
Foto: Profimedia

jasno

RUSKI GENERALŠTAB UPOZORAVA Rusija spremna da napadne brodove koji krše pomorsku granicu

Planeta -

Rusija je spremna da napadne brodove koji krše pomorsku granicu zemlje i ilegalno ulaze u njene teritorijalne vode, rekao je u ponedeljak visoki ruski vojni zvaničnik.

Obraćajući se Savetu Federacije, samo dva dana nakon što je ruski brod navodno krenuo u poteru za američkom podmornicom u Tihom okeanu, zamenik načelnika glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Stanislav Gadžimagomedov je otkrio da bi oružane snage zemlje mogle da dobiju naređenje da uzvrate ako u budućnosti bude narušen integritet nacionalne teritorije, prenosi RT.

Zvaničnik je, međutim, napomenuo da će svaka odluka biti doneta na najvišem nivou vlasti, izvestila je u ponedeljak ruska publikacija Vedomosti.

Deklaracija je doneta kao odgovor na incident koji se dogodio 12. februara, kada je Ministarstvo odbrane saopštilo da je pacifička flota Rusije otkrila američku nuklearnu podmornicu u nacionalnim teritorijalnim vodama kod Kurilskih ostrva.

Prema Moskvi, podmornicu na nuklearni pogon, nakon što je ignorisala upozorenja i naređenja da izroni, oterala je fregata ''Maršal Šapošnjikov'', što je ruska vojska opisala kao ''odgovarajuće sredstvo'' za uklanjanje stranog plovila.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov naglasio je da bi dalji upadi povećali rizik za sukob. On je vrlo jasno stavio do znanja da Moskva neće podržavati nastavak kršenja, navodeći da će prestupnici biti tretirani ''veoma direktno i objektivno''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track