NATO IMA NOVU STRATEGIJU To je odbrana, nije pretnja Rusiji
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

jens stoltenberg

NATO IMA NOVU STRATEGIJU To je odbrana, nije pretnja Rusiji

Planeta -

Članice NATO-a pozvale su Rusiju da prihvati diplomatski put i povuče svoje snage sa ukrajinskih granica i upozorile su da bi agresija na Ukrajinu imala za nju teške posledice.

Ministri odbrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Briselu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje.

-Duboko smo zabrinuti zbog ničim izazvanog snažnog jačanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i oko nje, kao i u Belorusiji. Pozivamo Rusiju, najsnažnijim mogućim rečima, da odmah preokrene proces jačanja svojih snaga i da ih povuče iz Ukrajine, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama, kaže se u izjavi.

NATO ističe da ostaje veran svom pristupu - s jedne strane jačanje odvraćanja i odbrane, a s druge otvorenost za dijalog.

Dodaje se kako ruski potezi predstavljaju ozbiljnu pretnju za evro-atlantsku bezbednost.

Pojačavaju snage na istoku Evrope

NATO je potom predstavio svoj plan. Vojno će ojačati zemlje članice koje su blizu Rusije.

-Kako bismo obezbedili odbranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočni deo Saveza, kao i dodatna pomorska i vazdušna sredstva, kao što su najavili saveznici. Povećali smo pripravnost naših snaga. Naše mere jesu i ostaju preventivne, razmerne i ne vode ka eskalaciji. Spremni smo dodatno da ojačamo naše odbrambene i odvraćajuće sposobnosti kako bismo mogli da odgovorimo na sve nepredviđene situacije, stoji u izjavi NATO-a.

Generalni sekretar dodao je kako će dodatnih 270 milijardi dolara biti potrošeno na odbranu.

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članu 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu odbranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

U izjavi su podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama i pravo svake zemlje da sama bira svoj put i sigurnosne aranžmane.

-Kao što je i ranije rečeno, svaka nova agresija Rusije prema Ukrajini imaće teške posledice i visoku cenu, kažu saveznici i dodaju da su istovremeno spremni da nastave sa diplomatskim naporima i dijalogom.

NATO je Rusiji izneo važne predloge za jačanje bezbednosti svih zemalja u evroatlantskom području i još uvek čeka odgovor na njih, kaže se u izjavi u kojoj se Moskva poziva na nastavak dijaloga u okviru Saveta NATO-Rusija.

Šef NATO-a održao govor

-Ministri odbrane država članica NATO-a najavili su mogućnost dugotrajnog jačanja snaga za odbranu i odvraćanje na istočnom krilu te zadužili nadležne vojne službe da identifukuju moguće opcije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

-Ministri odbrane danas su odlučili da razmotre opcije za dalje jačanje snaga za odvraćanje i odbranu, uključujući i uspostavu novih borbenih grupa u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Pozdravili su ponudu Francuske da predvodi jednu takvu borbenu grupu u Rumuniji, rekao je generalni sekreatr NATO-a Stoltenberg.

Dodao je da će sada vojni komandanti da rade na detaljima daljeg jačanja NATO-a na istočnom krilu, te da će za nekoliko nedelja podneti izveštaje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track