19:27

SRBIJA JE 1999. BOMBARDOVANA I ZBOG NEČEGA ŠTO JE ZAPAD HTEO DA KAŽE RUSIMA Stručnjaci objašnjavaju stanje u Ukrajini spinovanjem!

međunarodna kriza

SRBIJA JE 1999. BOMBARDOVANA I ZBOG NEČEGA ŠTO JE ZAPAD HTEO DA KAŽE RUSIMA Stručnjaci objašnjavaju stanje u Ukrajini SPINOVANJEM!

Planeta -

Priča o invaziji Rusije na Ukrajinu bila je, ispostavilo se, samo medijski spin za nadjačavanje dve supersile i njihovo međusobno pozicioniranje pred razgovore o novoj bezbednosnoj arhitekturi.

Uprkos saopštenjima, snimcima i potvrdama ruskih vlasti da su vojne vežbe duž granice sa Ukrajinom završene i da se vojska povlači, kao i tvrdnjama da ne nameravaju da napapadnu suseda, zapad je i dalje sumnjičav, ali je Moskva ironična.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov poručuje kako ratovi retko počinju u sredu, naravno ironično, a portparolka Kremlja Marija Zaharova zatražila je od zapadnih medija raspored ruskih predstojećih invazija, da može da planira odmor. Šta se dešavalo znamo, ali ne znamo ko je odneo pobedu u ovom medijsko-diplomatskom nadjačavanju.

rat
foto: Kurir televizija

O ovoj temi su za Kurir televiziju govorili politički analiziča Zoran Milosavljević i novinarka Ljiljana Smajlović.

- Nekih ratnih dešavanja nema. Ono što se dešava je ratna psihoza koja dolazi iz Vašingtona. Sve najvae rata podrazumevaju da mi prihvatimo neke najave sa terena. U Americi više vesti ne počinju sa time da je inflacija najveća u poslednjih 40 godina. Ne počinju vesti sa time da je predsednik Amerike u problemu jer deluje da će njegova stranka da izgubi desetine mesta u Američkom kongresu. Predsednik Bajden ima nizak rejting, u poredjenju na sebe, ali i sa drugim američkim predsednicima. Sve ovo se dešava dva puta godišnje od 2014. godine - rekla je Ljiljana Smajlović.

rat
foto: Kurir televizija

- Dugo se u Evropi Rusi nisu pitali ni za šta. Mi smo 1999. godine bombardovani zato što je delom Zapad hteo da kaže Rusima - nije to vaša sfera uticaja - rekla je Smnajlović.

Dr Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije smatra da je u pitanju psihološi rat.

rat
foto: Kurir televizija

- Kada su pitali predsednika Putina da li je moguće da će izbiti rat na evropskom kontinentu on je rekao, parafraziram, pa vidite ono što se desilo 1999. godine u Srbiji desilo se pod sličnim scenarijem koji sada ne može da se primeni. Ponovo smo mi tu tema, na taj način da se prikaže da je delovanje međunarodnih snaga i NATO. Sada se taj sistem ne može uporebiti. Taj način delovati. Zelenski je po profesiji i glumac, a da li mu je naređeno da priča to što priča, verovatno. Imamo psihološki rat. Snaga NATO-a se ne može porediti sa snagom od nekada - kaže dr Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije.

rat
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track