NACISTIČKI POZDRAV USRED EVROPSKE UNIJE: Ovako je bugarski poslanik pozdravio potpredsednicu Evropskog parlamenta VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

bruka

NACISTIČKI POZDRAV USRED EVROPSKE UNIJE: Ovako je bugarski poslanik pozdravio potpredsednicu Evropskog parlamenta VIDEO

Planeta -

Bugarski poslanik Angel Džambazki uputio je u Evropskom parlamentu nacistički pozdrav tokom debate o presudi Evropskog suda u kojoj se kritikuje vladavina prava u Mađarskoj i Poljskoj.

"Renesansna" poslanička grupa italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu Sandra Gozija osudila je Džambazkijevo ponašanje i zatražila od predsednika Evropskog parlamenta Metsole da preduzme mere.

Sandra Gozija, koji je branio vladavinu prava u Evropskom parlamentu, vređao je evropski poslanik Džambazki, koji je potom napustio salu uz skandalozni nacistički pozdrav, prenosi B92.

Džambazki je ranije napao svoje kolege u Evropskom parlamentu i branio vladajuće partije u Poljskoj i Mađarskoj, pre nego što je "pozdravio" potpredsednicu EP-a Pinu Pijerno, koja je u to vreme predsedavala plenarnom sednicom.

"Nikada se nećemo složiti sa vašom agendom, agendom svih onih koji žele da unište Evropu pretvarajući je u nešto drugo. Živeo Fides, Kačinjski, Bugarska", rekao je Džambazki.

Kasnije je na Tviteru Džambazki nazvao presudu Evropskog suda pravde grozom.

Pijerno je ubrzo nakon toga tvitovala da je odmah osudila Džambazkijev čin i zahtevala da on bude sankcionisan.

"Evropski parlament je živi spomenik demokratiji protiv varvarstva nacifašizma", napisala je ona.

Manfred Veber, predsedavajući EPP-a, najveće grupe u Evropskom parlamentu, takođe je pozvao na sankcionisanje Džambazkog.

"U ime EPP grupe osuđujemo ovo najoštrije moguće. To je suprotno od onoga za šta se zalaže Evropski parlament i mi pozivamo na hitno sankcionisanje", naveo je Veber.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track