POŽAR NA BRODU: Teretnjak prevozio automobile za SAD, posada evakuisana, sudbina vozila neizvesna VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

zalutao na atlantiku

POŽAR NA BRODU: Teretnjak prevozio automobile za SAD, posada evakuisana, sudbina vozila neizvesna VIDEO

Planeta -

Teretni brod “Felisiti ejs“ koji je prevozio 2.500 automobila marke “Porše” i “Folksvagen” u SAD se zapalio i odlutao u srednji Atlantik 16. februara, saopštila je portugalska mornarica.

Dok su 22 člana posade evakuisana, sudbina vozila na brodu je neizvesna. U saopštenju "Folksvagena" se navodi da brodom može da se preveze 4.000 vozila.

Transportni brod je bio na putu iz Emdena u Nemačkoj za luku Dejvisvil na Rod Ajlendu kada je izdao signal za pomoć u vezi sa prijavljenim požarom na jednoj od teretnih paluba, prenosi RTS.

Spaseni članovi posade prevezeni su na portugalsko ostrvo Failal. "Felisiti Ejs", u međuvremenu, pluta u srednjem Atlantiku i čeka da bude odvučen do najbližeg skloništa, navodi se na veb stranici za praćenje plovila "FlitMon".

Ubrzo nakon što je prijavljena nesreća, auto bloger Met Farah rekao je da je primio poziv od dilera automobila koji ga je obavestio da je "porše" koji je naručio na tom brodu. Kupci tih automobilana internet forumima su takođe počeli da spekulišu da su njihove porudžbine pogođene.

"Folksvagen" grupa, koja je vlasnik "Poršea", navela je u saopštenju da je "Felisiti Ejs" prevozio njihova vozila, ali kompanija nije precizirala kako će to uticati na američke kupce.

Portparol "Poršea" rekao je Kvarcu da je u kontaktu sa brodarskom kompanijom i da još nema detalja šta se desilo sa automobilima.

Rekao je da je prerano za određivanje sledećih koraka "Poršea", ali je dodao da je kompanija posvećena podršci kupcima i dilerima kako bi se pronašlo što bolje rešenje.

Portal Indeks navodi da je na brodu čak 2.500 automobila, od čega je čak 1.100 "poršea".

Portparol "Poršea" Luk Vandezande za Autoblog je potvrdio da je na brodu 1.100 "poršea".

Ako su vozila na brodu oštećena, to bi moglo da predstavlja još jednu glavobolju za "Folksvagen" jer funkcioniše kroz stalne probleme u lancu snabdevanja koji su povezani sa pandemijom koronavirusa. Proizvođač automobila isporučio je 4,5 odsto manje automobila prošle godine u odnosu na 2020. godine.

"Porše", ima određeno iskustvo u upravljanju takvom krizom, iako u relativno malom obimu. Ponovo je pokrenuo proizvodnju kako bi zamenio četiri sportska automobila od 300.000 dolara izgubljena na moru 2019. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track