UKRAJINCI PONOVO GRANATIRALI DONJECK I LUGANSK Proruski separatisti optužili vojsku da je napala još jedno selo; Kijev: Lažete!
Foto: Ambasada Ukrajine

NOVA ESKALACIJA

UKRAJINCI PONOVO GRANATIRALI DONJECK I LUGANSK Proruski separatisti optužili vojsku da je napala još jedno selo; Kijev: Lažete!

Planeta -

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, u 5.30 sati ujutro.

Pobunjenici na istoku Ukrajine, koje podržava Ruska Federacija, optužili su vladine snage Kijeva da su u petak granatirali jedno selo, prenosi Interfaks.

Kijev i pobunjenici međusobno se optužuju za eskalaciju napetosti nakon topovskih i minobacačkih napada koji su se dogodili u četvrtak. Taj potez izazvao je strah da bi u sukob mogla da se uključi i Rusija, prenosi Rojters.

Kremlj je u četvrtak naglasio da su "duboko zabrinuti" zbog eskalacije u Ukrajini i da pomno prate situaciju.

Kako prenosi Interfaks, samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, koje se nalazi na separatističkoj teritoriji i to u 5 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu (3.30 po GMT-u).

Optužba iz Kijeva

Kijevska vlada uzvratila je rekavši da su pobunjenici u petak četiri puta ispalili minobacačke granate.

Ukrajinski zapovednik združenih snaga, general-pukovnik Aleksander Pavliuk, objavio je saopptenje u kojem tvrdi da su proruske trupe pojačale akcije uoči bezbednosne konferencije u Minhenu u pokušaju da isprovociraju ukrajinske oružane snage.

- Rusija pokušava da sakrije još jedan zločin protiv branitelja Ukrajine i civilnog stanovništva svojom informativnom kampanjom… Širi (lažne vesti) o navodnom granatiranju dečjeg vrtića od strane Ujedinjenih snaga. Sve to čine kako bi isprovocirali oružane snage na osvetu i optužile ih za genocid. Umesto toga, naše se oružane snage pridržavaju sporazuma iz Minska i odgovaraju tek nakon što su iscrpljena sva sredstva, rekao je on.

Interfax takođe javlja da je rusko Ministarstvo obrane objavilo da se nekoliko ruskih mehanizovanih pešačkih trupa vratilo u svoje baze u Dagestanu i Čečeniji, i to nakon što su završili vežbe na Krimu.

Kremlj je ove sedmice saopštilo da su počeli da povlače deo vojnika iz područja koja graniče s Ukrajinom, ali Kijev i Zapad taj potez osporavaju, navodeći da su određene jedinice i oprema zamenjene drugima.

Zapad i Kijev smatraju da će Rusija iskoristiti situaciju u Donbasu, gde sukobi traju od 2014. godine, kao izgovor da napadne Ukrajinu, a navodno je procurio i plan kako će zauzeti Donjeck za četiri dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track