DA LI ĆE I JEDAN ROĐENI BEOGRAĐANIN uspeti da se kandiduje za PREDSEDNIKA FRANCUSKE? EVO ŠTA MU JE POTREBNO!
Foto: EPA / Mohammed Badra

izbori u francuskoj

DA LI ĆE I JEDAN ROĐENI BEOGRAĐANIN uspeti da se kandiduje za PREDSEDNIKA FRANCUSKE? EVO ŠTA MU JE POTREBNO!

Planeta -

Među političarima koji se nadaju da će prikupiti dovoljno potpisa za predsedničku kandidaturu je i Žorž (Đorđe) Kuzmanović, 48-godišnji lider levičarske Suverenističke republikanske partije.

Rodio se u glavnom gradu Srbije, sin je eks-jugoslovenskog politikologa i Francuskinje i više od četiri decenije živi u Francuskoj.

Diplomirao je na Sorboni i na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT) u Americi. Rezervni je oficir. Kao mladić bio je deo humanitarne misije u Ruandi posle genocida nad Tutsima i pomagao je u identifikaciji siročića u izbegličkim kampovima. U Francuskoj je u okviru nevladinih organizacija pomagao u nalaženju smeštaja za beskućnike. Kada je Žan-Lik Melanšon osnovao Levicu (PG), Kuzmanović mu se pridružio i napravio lokalni ogranak u Rusiji.

Đorđe Kuzmanović
foto: Printscreen

Bio je Melanšonov savetnik na izborima za predsednika 2017. i kandidat njegove Nepokorne Francuske (La France insoumise) na parlamentarnim izborima, ali su se rastali jer je govorio da je potrebno sprečiti priliv imigranata. Marta 2019. osnovao je Suverenističku republikansku stranku čiji je cilj da prevaziđe podele na levicu i desnicu kako bi se suprotstavila ultraliberalnom, evropeističkom i atlantskom bloku.

Branio je rusku intervenciju u Siriji i smatra se da je zaslužan za Melanšonov stav prema Putinu, aneksiji Krima, Ukrajini i Siriji. Prisustvovao je zabavi na kojoj je 21. januara 2020. proslavljan Bregzit. Kuzmanović je nedavno dobio otkaz u Ubisoftu gde je radio kao menadžer, što mu daje dovoljno vremena da se posveti kampanji. Da bi postao kandidat, mora da do 5. marta prikupi potpise 500 već izabranih funkcionera na raznim pozicijama u zemlji – uglavnom gradonačelnika manjih mesta.

Kurir.rs/NM/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

01:59

Težak život porodice Savković: Žive u oronuloj kući sa sinovima smetenim u razvoju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track