Francuski pisac: Norveška zaslužuje Brejvika?!

Kontroverzni Rišar Mije

Francuski pisac: Norveška zaslužuje Brejvika?!

Planeta -
Brejvik je bez sumnje ono što Norveška zaslužuje, napisao je Mije u svom pamfletu na 18 strana

PARIZ - Ugledni francuski pisac i urednik Rišar Mije izazvao je kontroverzu svojim komentarima o norveškom masovnom ubici Andresu Beringu Brejviku, koga je opisao kao "bez sumnje ono što Norveška zaslužuje", prenosi AFP.

Mije, koji tvrdi da je pročitao svih 1.500 strana Brejvikovog onlajn manifesta u kome navodi svoje viđenje sveta, kaže da ne odobrava Bejvikove zločine, ali da pozdravlja Brejvikov krik mržnje uperen na demokratiju, imigracionu politiku i multikulturalizam.

"Brejvik je bez sumnje ono što Norveška zaslužuje", napisao je Mije u svom pamfletu na 18 strana. On je "poput deteta iz rasturene porodice kao i proizvod ideološke i rasne frakture izazvane imigracijom van Evrope u proteklih 20 godina", naveo je Mije.

Njegova pisanja o Brejviku izazvala su ogorčenje u književnim krugovima, a pisac Eni Erno nazvala je njegov tekst "politički opasnim činom". Drugi autor Tahar Ven Jelun smatra da je Mije "izgubio glavu".

Drugi su nešto manje kritički nastrojeni. "On je i dalje moj urednik. Mije veruje jedino u književnost", rekla je Aleksis Dženi. Brejvik je prošle sedmice osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track