ŠOLC NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI: Članstvo Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu i neće skoro biti
Foto: Thomas Imo / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza

ŠOLC NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI: Članstvo Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu i neće skoro biti

Planeta -

Članstvo Ukrajine u NATO-u nije na dnevnom redu i to se neće dogoditi u doglednoj budućnosti, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

"Rusija je od pitanja mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u napravila 'casus belli' (razlog za rat), što je paradoksalno jer nema odluke o tome na dnevnom redu, rekao je Šolc.

On je naveo da su Evropljani i transatlantska zajednica upozorili Rusiju da bi vojna agresija na Ukrajinu bila teška greška.

Šolc je ocenio da raspoređivanje "više od 100.000 ruskih vojnika” u blizini granice sa ukrajinskim susedom nema opravdanja, prenosi Srna.

On je naveo da je Zapad voljan da razgovara sa Rusijom o njenim bezbednosnim predlozima, ali da će "napraviti jasnu razliku između neodrživih zahteva i legitimnih bezbednosnih interesa".

"Osnovni principi Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi za nas nisu tema pregovora. Rusija je pristala na njih, a oni uključuju pravo na slobodan izbor saveza", rekao je Šolc.

On je dodao da u isto vreme postoje pitanja bezbednosti koja su važna za obe strane, pre svega transparentnost oko sistema naoružanja i manevara, mehanizama za smanjenje rizika, kao i novih pristupa kontroli naoružanja.

Šolc je, takođe, insistirao na tome da Berlin i njegovi saveznici moraju ostati privrženi diplomatiji, kako u vezi sa ukrajinskom krizom, tako i u pogledu evropske bezbednosti uopšte.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track