ODVELI DECU NA IZLET U PLANINE BEZ OPREME, U UNIFORMAMA: Spasilačke službe ih satima izvlačile, škola kažnjena sa 35.000 funti
Foto: Roger Cope / Alamy / Alamy / Profimedia

bizarno

ODVELI DECU NA IZLET U PLANINE BEZ OPREME, U UNIFORMAMA: Spasilačke službe ih satima izvlačile, škola kažnjena sa 35.000 funti

Planeta -

Jedna britanska škola kažnjena je sa 35.000 funti nakon što su spasioci pozvani da pomognu grupi učenika i njihovih neobučenih nastavnika koji su ostali zaglavljeni na planini u Jezerskoj oblasti.

Učenici srednje škole Gejtshed Čederabili su "dovedeni u ozbiljnu opasnost" pre nego što ih je spasao Gorski spasilački tim Kesvik. Više od četiri satga, 22 spasioca su spuštala tinejdžere i njihove nastavnike niz planinu. Škola je potom novčano kažnjena jer nije poreduzela "razumne mere predostrožnosti".

Trinaest učenika bilo je na organizovanom školskom izletu do znamenitosti Jezerske oblasti na koji su ih vodili jedan nastavnik i jedan asistent, od kojih nijedan nije bio dovoljno vešt ili iskusan da vodi putovanje.

Škola je odlučila da se izlet održi u martu 2020. godine, uprkos upozorenjima da su vremenski uslovi neodgovarajući i iako deca nisu imala oodgovarajuću opremu.

Neki učenici su nosili školske cipele, a drugi patike uprkos savetima zvaničnika da planinari nose punu zimsku opremu, naročito u ledenim uslovima.

Grupa je pri povratku sa vrha skrenula sa određene staze i zalutala na nepristupačan teren sa stenama visokim i do 20 metara i strmim provalijama.

Sa dolaskom večeri temperatura je počela drastično da pada, zbog čega je jedan učenik u panici pobegao od grupe i sjurio se niz planinu, gde su ga pronašli lokalci, dok se drugi okliznuo na ledu i pao.

Iz škole se niko nije oglasio da objasni zašto su mislili da je planinarski izlet bilo moguće organizovati bez obučenih vodiča i bez potrebne opreme.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track