ČIN ZASTRAŠIVANJA? Kineski ratni brod navodno uperio svoj laser u australijski avion
Foto: Youtube prtscr / 7NEWS Australia

tenzije i na drugom krajus veta

ČIN ZASTRAŠIVANJA? Kineski ratni brod navodno uperio svoj laser u australijski avion

Planeta -

Kineski ratni brod navodno je uperio svoj laser u avion australijskih vazdušnih snaga, za što sa australijske vlasti rekla da se radi o "ozbiljnom bezbednosnom incidentu".

"Ovakav postupak je mogao da ugrozi ljudske živote", navodi se u saopptenju australijskih obrambenih snaga koje oštro osuđuju "ovo neprofesionalno vojno ponašanje", piše CNN.

Australijski premijer Skot Morison osudio je danas ovaj incident.

"Ne mogu to videti nikako drugačije nego kao pokušaj zastrašivanja; ničim izazvan i neopravdan. Australija nikada neće prihvatiti takvo ponašanje", rekao je premijer.

Ministar obrane Piter Daton rekao je da "misli da se kineska vlada nada da niko neće govoriti o ovim agresivnim delima zlostavljanja", navodi DW.

Naime, piloti u koje je ranije bio uperen laser, znali su da prijave dezorijentišuće bljeskove, bolove, grčeve i probleme s vidom, čak i njegov privremen gubitak.

Do incidenta je došlo u utorak, kada je australijski avion P-8A leteo iznad Arafurskog mora, područja između australijske Severne teritorije i Nove Gvineje.

Brod Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) koji je uperio laser u avion jedan je od dva ratna broda PLAN-a koji su u to vreme plovili istočno preko Arafurskog mora.

Australijska vojska je objavila fotografije dva kineska broda; razarača s navođenim projektilima Hefei i transportnog broda Jinggang Šan, ali nije navela koji je od njih uperio laser u njihov avion.

Kina za sada nije komentarisala optužbe Australije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track