MOSKVA JEDNIM POTEZOM OBEZVREDILA SANKCIJE ZAPADA: Ruske banke krajem 2021. uradile ovo! Naučili lekciju posle aneksije Krima!
Foto: Profimedia

mudro

MOSKVA JEDNIM POTEZOM OBEZVREDILA SANKCIJE ZAPADA: Ruske banke krajem 2021. uradile ovo! Naučili lekciju posle aneksije Krima!

Planeta -

Ruska agencija za rejting ACRA procenjuje da su banke u zemlji uvezle novčanice u stranoj valuti u vrednosti od 5 milijardi dolara u decembru, u odnosu na 2,65 milijardi dolara godinu dana ranije, kao preventivni korak u slučaju da sankcije izazovu povećanu potražnju.

Dolari tradicionalno dominiraju takvim uvozom koji, zajedno sa drugim valutama, mnogi Rusi vole da drže kao zaštitu od bilo kakvog pada vrednosti rublje ili rasta inflacije, što je potencijalni ishod stranih sankcija.

Valeri Piven, viši direktor ACRA-e, rekao je za Rojters da proračuni zasnovani na tehničkim izveštajima koje banke svakog meseca dostavljaju ruskoj centralnoj banci pokazuju da su u novembru takođe uvezle 2,1 milijardu dolara u stranim novčanicama, prenosi Epoh Tajms.

„Odnos devizne aktive i obaveza koje drže banke reguliše centralna banka i [trenutno] ne izaziva zabrinutost. Povećanje uvoza [forek] više je povezano sa mogućim porastom potražnje za gotovinom“, rekao je Piven.

Ruska centralna banka je odbila da komentariše, ali banke u zemlji redovno uvoze strane valute u gotovini kako bi zadovoljile potražnju klijenata za dolarima ili evrima potrebnim za putovanja u inostranstvo ili u slučaju nepredviđenih okolnosti.

rublja, digitalna rublja, bitkoin
foto: Profimedia / Alexander Blinov / Alamy

Uprkos pojačanim strahovima od vojnog sukoba u Ukrajini, uvoz deviza u decembru je i dalje daleko od 18 milijardi dolara unesenih u Rusiju krajem 2014. godine, kada je rublja bila u slobodnom padu nakon moskovske aneksije Krima.

Otprilike polovina ukupne ruske bankarske strane imovine i obaveza, ili oko 100 milijardi dolara, odnosno 70 milijardi dolara, drži se u SAD. dolara, pokazuju podaci centralne banke. Ovo je manje sa oko 80 posto u 2002. i 70 posto početkom 2014. godine.

Najveće ruske banke Sberbank, VTB, VEB i Gasprombank, koje su u izveštaju Rojtersa u ponedeljak navedene kao mogući ciljevi dolarskih sankcija, nisu odgovorile na zahteve za komentar.

Rusko ministarstvo finansija nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici spremne su da najave nove oštre sankcije Rusiji u utorak nakon što je predsednik Vladimir Putin zvanično priznao dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, eskalirajući bezbednosnu krizu na kontinentu.

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je prošle nedelje da će obezbediti da se sve obaveze banaka, uključujući i strane valute, ispoštuju ukoliko sankcije pogode finansijski sektor, navodeći da će doći do privremene nestabilnosti tržišta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja