VEĆ SMO IM ISPRAŠILI GU*ICE NA KRIMU... MOŽEMO OPET: Ministar odbrane Britanije koristi Krimski rat kao govor ohrabrenja vojsci?!
Foto: Printscreen/Daily Mail

istorijske minijature

VEĆ SMO IM ISPRAŠILI GU*ICE NA KRIMU... MOŽEMO OPET: Ministar odbrane Britanije koristi Krimski rat kao govor ohrabrenja vojsci?!

Planeta -

Britanski ministar odbrane Ben Volas pozvao se na sukob star 170 godina, koji je poznat kao jedna od najgorih vojnih katastrofa u istoriji, u kome je, kako on tvrdi, Velika Britanija "isprašila guzice" Rusiji i da to može ponovo da izvede.

Volas, bivši vojnik koji je služio kao oficir u Škotskoj gardi 1990ih u svom govoru ograbrenja vojnicima, pomenuo je Krimski rat iz 1850ih - koji se najviše pamti po jurišu britanske konjice koju je izmasakrirala ruska vojska.

Volas je uporedio Vladimira Putina sa carem Nikolajem I rekavši da ni on nije imao saveznike tokom Krimskog rata.

Nadmoćne snage koje su prikupile Britanija, Francuska i Osmanlije na kraju su prevladale i Rusija je pristala na mir, ali je krimska kampanja bila izuzetno nepopularna u Britaniji i trajala je dve duge godine.

Rat je takođe okončao karijeru grofa od Aberdina, premijera koji je poveo Britaniju u sukob i čija je vlada pala 1855. delom zbog ogorčenosti zbog rata.

Pored istorijske analize, Volas je dramatično eskalirao vladinu retoriku protiv Putina lično insistirajući na tome da je on "prolupao".

Vojnici Komonvelta su se nervozno smejali, a ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je sedela kamenog lica dok su jutros slušali komentare ministra u zgradi konjske garde u Vestminsteru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track