BRITANSKI VOJNI ANALITIČAR: Invazija na Ukrajinu bi trebalo da bude najveći rat u svetu od invazije na Irak 2003.
Foto: Printscreen/Twitter

Razmere snaga

BRITANSKI VOJNI ANALITIČAR: Invazija na Ukrajinu bi trebalo da bude najveći rat u svetu od invazije na Irak 2003.

Planeta -

Urednik Gardijana za odbranu i bezbednost Dan Saba procenjivao vojne snage Rusije i Ukrajine i ono što zapadni analitičari veruju da Vladimir Putin želi od svoje sveobuhvatne invazije.

"Rusija je skupila preko 150.000 borbenih trupa na granicama Ukrajine, sa još 34.000 lako naoružanih separatističkih snaga u proruskim državama Donjeck i Lugansk. Procenjuje se da to iznosi dve trećine ukupnih ruskih kopnenih snaga. Polovina moskovskog vazduhoplovstva je takođe raspoređena u regionu.

Invazija na Ukrajinu bi trebalo da bude najveći rat u svetu od invazije na Irak 2003. koju su predvodile SAD, u kojoj je raspoređeno oko 175.000 vojnika; a zapadni vojni lideri su upozorili da bi mogle dovesti do najozbiljnijih borbi u Evropi od kraja Drugog svetskog rata.

bela zastava
foto: Printscreen/Twitter

Zapadni odbrambeni izvori su rekli da očekuju da će Rusija izvršiti invaziju na „višestruke tačke“ napada – ali se očekuje da će ključni fokus biti glavni grad Kijev, koji ima oko 3 miliona stanovnika. Ukrajinci veruju da ruski predsednik Vladimir Putin želi da se uključi u „promenu režima“ u Kijevu, okružujući grad svojom vojskom i nadajući se da će zbaciti predsednika Vladimira Zelenskog bez uključivanja u urbani rat.

00:37

Ukrajinska kriza: Gori aerodrom u Mariupolju

Britanija je upozorila da je ruska špijunska agencija FSB dobila zadatak da preuzme Kijev i druge velike gradove Ukrajine, dok su SAD otišle korak dalje i tvrde da su ruski zvaničnici sastavili spiskove ukrajinskih ličnosti koje će prikupiti u oblastima u kojima je njena vojska preuzela kontrolu.

Ukrajina ima redovnu vojsku koja broji 125.600 prema Međunarodnom institutu za strateške studije, ali je mobilisala svoje rezerve od najmanje 36.000. Mnogi drugi u zemlji rekli su da su voljni da se bore, a ima oko 300.000 ljudi koji su imali vojno iskustvo u borbama na istoku, od kojih bi se neki mogli pridružiti oružanom otporu.

Ukrajina, Rusija, rat
foto: Printscreen/Twitter

Kijevska vojska je uglavnom koncentrisana na istoku zemlje, u blizini okupiranog regiona Donbasa, a zapadni analitičari veruju da će ključni cilj ranih ruskih operacija biti pokušaj degradacije ukrajinskih borbenih snaga. Rusija takođe ima značajne prednosti u vazdušnim snagama: njeno vazduhoplovstvo ima 1.172 borbena aviona protiv 124 ukrajinske, prema IISS-u, dok je ruska mornarica dominantna u severnom Crnom moru gde postoji zabrinutost da bi Kremlj mogao da pokuša da izvede napad na Odesu sa mora.

Iako je Ukrajina nastojala da modernizuje svoju vojsku tokom prošle godine, dobijajući protivtenkovske rakete Džavelin od SAD, protivtenkovsko oružje kraćeg dometa iz Velike Britanije i mali broj TB2 dronova iz Turske, najveći deo svoje vojske i opreme su starije verzije opreme čiji dizajn datira još iz sovjetske ere i biće poznati ruskim generalima. Neće biti direktne vojne podrške NATO-a jer Ukrajina nije članica vojnog saveza.

Kurir.rs/Gardijan

Bonus video:

02:28

Ukrajinci beže u Poljsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track