BAJDEN O UKRAJINSKOJ KRIZI: Putin se neće zaustaviti u Ukrajini! Nisam ga potcenio! On želi da stvori carstvo! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

uvode se nove sankcije

BAJDEN O UKRAJINSKOJ KRIZI: Putin se neće zaustaviti u Ukrajini! Nisam ga potcenio! On želi da stvori carstvo! VIDEO

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden ponovo se obratio američkoj javnosti povodom krize u Ukrajini

„NATO je jutros aktivirao svoj odbrambeni plan i ja sam odobrio slanje dodatnih trupa snagama za reagovanje u vanrednim situacijama“, rekao je Bajden.

"Ova agresija ne može ostati bez odgovora. Amerika se protivi tiranima, Amerika se bori za slobodu. To smo mi. Spremni smo za sve hakerske napade, spremni smo da odgovorimo na njih", rekao je on.

„Sinoć sam razgovarao sa Zelenskim i rekao mu da su SAD uz njega i da će mu pružiti svu potrebnu podršku. Ukrajina je nezavisna poslednjih 30 godina i pokazali su da neće tolerisati da bilo ko pokušava da im uzme zemlju. Ovo je opasan momenat za Evropu. Sada je sasvim jasno šta interesuje Putina i njegove zločince, on želi imperiju po svaku cenu, silom menjajući granice i započinjući rat bez razloga“, rekao je Bajden.

„Putinovi postupci otkrivaju njegovu jezivu viziju budućnosti sveta, sveta u kome nacije silom uzimaju ono što žele. Ali to je vizija kojoj će se suprotstaviti Sjedinjene Države i druge nacije koje vole slobodu“, dodao je on.

„Putinova agresija će skupo koštati Rusiju, budite uvereni. Kada se piše istorija, biće zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak sveta jačim. Putin neće ugasiti demokratiju i slobodu. Sloboda će pobediti“, zaključio je Bajden.

"Putin je to planirao mesecima, mi to već dugo govorimo. Skupio je više od 170.000 vojnika na granici. Odbio je sve diplomatske napore Sjedinjenih Država i saveznika. Već nedeljama upozoravamo da to će se desiti, očekivali smo“, rekao je Bajden.

"Optužili su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su takozvane republike na ukrajinskoj teritoriji. Putin je objavio rat i za samo nekoliko trenutaka su projektili počeli da padaju na Ukrajinu", rekao je Bajden.

„Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posledice. Danas najavljujem oštre sankcije, posledice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD to ne rade same, već u saradnji. sa EU i mnogim partnerima širom sveta."Upravo sam razgovarao sa liderima G7. Ograničićemo sposobnost Rusije da posluje u dolarima, funtama i evrima", rekao je Bajden.

"Rusko tržište akcija je danas doživelo krah. Blokirali smo ruske banke, odsekli smo Rusiju od američkog finansijskog sistema. Danas uključujemo još četiri velike banke u sankcije, uključujući VTB", rekao je Bajden.

"Pogodili smo njihovu visokotehnološku industriju i sprečićemo ih da modernizuju svoju vojsku. Takođe preduzimamo korake da odbranimo naše NATO saveznike. Sutra će biti održan samit NATO-a sa 30 zemalja. Tamo ćemo se dogovoriti o daljim koracima. Samo ove „Poslali smo vojnu opremu u vrednosti od 650 miliona dolara“, rekao je on.

"Ponavljam, američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki pedalj teritorije članica NATO-a. NATO nikada nije bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članove“, rekao je Bajden.

"Ovo je već sad veliki konflikt. Nemam planova da razgovaram sa Putinom", rekao je Bajden.

Ko će i kako zaustaviti Putina? Da li preti nuklearni udar?

"Ne znam šta preti, znam šta je uradio. Niko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju šta im je Putin uradio, o tome je reč. On neće odustati zbog sankcija", rekao je on. rekao je Bajden.

Da li Putin želi da ide dalje od Ukrajine?

„Da“, rekao je Bajden.

Da li ste potcenili Putina?

„Nisam ga potcenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste šta je rekao, njegove ambicije su mnogo veće od Ukrajine, on želi da ponovo uspostavi SSSR. Njegove ambicije su u direktnoj suprotnosti sa onim što je ostalo svet želi“, rekao je Bajden.

"Sankcije koje smo uveli jače su od blokade SVIFT sistema. Dve trećine sveta je uz nas. To su jake sankcije", rekao je Bajden.

Da li tražite pomoć Kine da pomogne u izolaciji Rusije?

"Još nemam komentar na to“, rekao je Bajden.

Šta ako Bajden krene na zemlju NATO-a?

„Ako krene na zemlju NATO-a, mi ćemo se svakako uključiti“, rekao je Bajden.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track