ZAŠTO SU RUSI IZVRŠILI HELIKOPTERSKI DESANT NA OKOLINU LAVOVA! Prvo ih zasuli raketama, a onda se pojavile leteće topovnjače VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Analiza

ZAŠTO SU RUSI IZVRŠILI HELIKOPTERSKI DESANT NA OKOLINU LAVOVA! Prvo ih zasuli raketama, a onda se pojavile leteće topovnjače VIDEO

Planeta -

Ruski padobranci i pripadnici SPECNAZ rano jutros izvršili su helikopterski desant na zapadni deo Ukrajine, tačnije okolinu grada Lavova koji se nalazi uz samu granicu sa Poljskom.

Meta desanta bila je helikopterska baza u gradu Brodi oko koga se vode borbe i gde Rusi u napadu koriste borbene letelice Mi-35 i Ka-52 koji pružaju vatrenu podršku sa neba desantnjikima na zemlji.

Kako je saopšteno iz 3 transportna helikoptera Mi-8 i Mi-17 iskrcala se četa od 60 vojnika koji su odmah stupili u borbu sa ukrajinskom vojskom.

"U oblasti broda u 9 sati ujutro ruske trupe su sletele na 3 helikoptera. Oko 60 ljudi. Naše trupe su uzvratile. Sada se povlače prema šumi u oblasti Levjatina. Držimo situaciju pod kontrolom", saopštile su vlasti Lavova.

Napad na vojnu infrastrukturu u Lavovskoj oblasti započela je u petak uveče kada je vojni aerodrom Starokonstantinov koji se nalazi između Lavova i Kijeva zasut krastarećim raketma "Klibr". Inače taj aerodrom prethoda dva dana od početka invazije ukrajinska vojska koristila je često kao ishodišnu tačku za napad na ruske jednice u okolini Kijeva.

Osim što su sa tih ukrajinskih areodroma na zapadu Ukrajine poletali avioni i borbeni helikopteri Mi-24P jedan od razloga ovakog žestokog napada i desanta bio je i taj što je Lavov postao jedini deo Ukrajine preko koje se Kijev snabdeva oružjem i vojnom pomoći od strane Zapada.

"Konvoj sa municijom koju predajemo Ukrajini već je stigao do naših suseda. Podržavamo Ukrajince, solidarni smo i čvrsto se protivimo ruskoj agresiji, napisao je ministar odbrane Marijuš Blažčak, posle toga usledio je oštar napad ruske vojske.

Borebe oko Lavova se i dalje vode

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:39

Zelenski se oglasio iz centra Kijeva: Obratio se građanima sa jasnom porukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track