NEMCI OLADILI UKRAJINCE: Što vam šaljemo oružje, kada je sve gotovo!
Foto: Shutterstock, Profimedia

direktno

NEMCI OLADILI UKRAJINCE: Što vam šaljemo oružje, kada je sve gotovo!

Planeta -

Andrej Melnjik, ukrajinski ambasador u Nemačkoj, optužuje predsednicu Komiteta za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman za „čist cinizam” po pitanju isporuka oružja. Ona smatra da su izjave čudne.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj, Andrej Melnjik, zaoštrio je ton u sporu oko nemačkog odbijanja isporuke oružja njegovoj zemlji. Melnik je u sredu na Tviteru optužio predsednicu Odbora za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman za „čist cinizam”. „Čak i kada bi odbrambeno oružje moglo da spasi život jednog vojnika ili civila, ova odluka o isporuci oružja bi i dalje bila vredna razmatranja. Umesto toga, neko je spreman da jednostavno prihvati ubistvo stotina hiljada“, napisao je on.

00:30

Ogromna eksplozija u Kijevu

Kao odgovor, Štrak-Cimerman je izrazila razumevanje za ogromnu zabrinutost Ukrajine, ali je ponašanje ambasadora u Berlinu bilo uznemirujuće. Pretpostaviti da bi Nemačka bezbrižno prihvatila stotine hiljada smrti bilo bi „preterano“. To se odnosi i na zahteve postavljene samo preko štampe koji se ne upućuju saveznoj vladi i na zahteve za oružjem za koje zna da Nemačka „ni nema”. Štrak-Cimerman: "On meša prijatelja i neprijatelja."

Meljnik je za nemačke medije dao izjavu da je bio šokiran razgovorom sa jednim ministrom. Nije hteo da precizira o kome se radi, ali razgovor koji su imali bio je prilično jasan. On je tražio od ministra da urgira da Nemačka Ukrajini pošalje oružje i da dozvoli prelet aviona koji voze oružje iz drugih zemalja.

Prema rečima Meljnika iznenadio ga je prilično hladan odgovor ministra. "Vama Ukrajincima je ostalo još samo par sati. Nema svrhe da vam neko pomaže sada", citirao je ambasador neimenovanog ministra.

Kurir.rs/Welt.de

Bonus video:

00:39

Ruska invazija nastavljena: Eksplozija u Kijevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track