ŠTA ZNAČI VIŠI NIVO PRIPRAVNOSTI RUSKIH NUKLEARNIH SNAGA: Putin šalje jaku poruku NATO, a sebi olakšava jednu stvar!
Foto: AP / Mikhail Klimentyev, EPA

rat u Ukrajini

ŠTA ZNAČI VIŠI NIVO PRIPRAVNOSTI RUSKIH NUKLEARNIH SNAGA: Putin šalje jaku poruku NATO, a sebi olakšava jednu stvar!

Planeta -

Sjedinjene Države su odgovorile na naredbu predsednika Putina da ruske nuklearne snage stave u „specijalnu“ pripravnost.

Ovaj potez olakšava lansiranje oružja - ali dopisnik BBC-ja za bezbednost Gordon Korera rekao je da je to način da Rusija pošalje upozorenje NATO-u, umesto da signalizira svoju nameru da ga upotrebi.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild nazvala je taj potez „neprihvatljivim“ u intervjuu za CBS Nevs.

„To znači da predsednik Putin nastavlja da eskalira ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo nastaviti da zaustavljamo njegove akcije na najjači mogući način“, rekla je ona.

Putin je izdao naredbu zbog onoga što Moskva naziva „agresivnim izjavama“ zemalja NATO-a.

Ruski lider je već izdao šifrovano upozorenje da je spreman da upotrebi najmoćnije oružje kada je započeo invaziju na Ukrajinu. Prošle nedelje je upozorio da će svako ko pokuša da ga spreči da napadne Ukrajinu imati posledice kakve nikada u svojoj istoriji nije video.

Te reči su naširoko tumačene kao signaliziranje pretnje upotrebe nuklearnog oružja ako mu Zapad stane na put.

Javni prelazak u status visoke pripravnosti je način da Moskva pošalje upozorenje. Prelazak na status dežurstva će verovatno olakšati brže lansiranje oružja. Ali to ne znači da postoji trenutna namera da se oni koriste, piše Bi-Bi-Si.

Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svetu, ali takođe zna da NATO takođe ima dovoljno da uništi Rusiju ako se koristi.

Cilj će verovatno pokušati da skrene podršku NATO-a Ukrajini stvaranjem straha o tome koliko daleko je spremna da ide i stvaranjem neizvesnosti o tome kakvu će podršku Ukrajini smatrati neprihvatljivom.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja