KREMLJ POSLAO PLAĆENIKE DA UBIJU ZELENSKOG? Vagnerovoj grupi rečeno da su mirovni pregovori u Belorusiji samo paravan?
Foto: Youtube screenshot/TRT World

invazija

KREMLJ POSLAO PLAĆENIKE DA UBIJU ZELENSKOG? Vagnerovoj grupi rečeno da su mirovni pregovori u Belorusiji samo paravan?

Planeta -


Više od 400 ruskih plaćenika navodno je dovezeno iz Afrike da ubiju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, tvrdi britanski list Tajms.

Privatna milicija poznata kao Vagner grupa navodno ima naređenja Vladimira Putina da ukloni Zelenskog – i još 23 ukrajinska zvaničnika, kako bi omogućila Moskvi da zauzme svog suseda.

Prema pisanju Tajmsa, najamna vojska, koju vodi oligarh Jevgenij Prigožin - blizak saveznik ruskog predsednika, stigla je pre pet nedelja i nudi joj se ogromna suma za misiju.

Navodno, visoko obučeni operativci čekaju zeleno svetlo Kremlja da delaju, a na njihovoj listi za odstrel su i ukrajinski premijer, ceo kabinet, gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko i njegov brat Vladimir – obojica šampioni u boksu, piše Tajms.

Međutim, planovi su propali nakon što su u subotu ujutru za njih saznali gornji ešaloni ukrajinske vlade.

To je navelo Kijev da proglasi 36-časovni policijski čas, naređujući svima da ostanu u kućama kako bi vojnici mogli da počiste ulice u potrazi za ruskim saboterima.

Neimenovani izvor sa saznanjima o aktivnostima Vagner grupe rekao je Tajmsu da je između 2.000 i 4.000 plaćenika zaista stiglo u Ukrajinu u januaru, ali sa različitim misijama. Neki su poslati u regione Donjecka i Luganska, dok je 400 zaduženih za uklanjanje Zelenskog krenulo u Kijev iz Belorusije.

Navodno, grupa prati Zelenskog i njegove kolege preko njihovih mobilnih telefona i u svakom trenutku zna gde se nalaze.

Drugi izvor je rekao da je grupi rečeno da povuku kočnicu dok Putin ove nedelje vodi "mirovne pregovore“ sa Zelenskim. Ali da im je navodno rečeno da ruski lider nema želju da postigne dogovor i da su razgovori u Belorusiji samo paravan.

Izvori su za Tajms rekli da je Vagnerova grupa bila obaveštena o Putinovim planovima za invaziju još u decembru, mnogo pre nego što je ruskoj vojsci rečeno.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Kurir.rs/Dejli mejl/Tajms

Bonus video:

04:18

RUSKA DOLINA SMRTI: Pogledajte snimke Buče, koja je postala ukrajinski Grozni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track