ZAŠTO JE OVAJ UKRAJINSKI LUČKI GRAD KLJUČAN ZA RUSE: Ima strateški položaj, bez njega ruske snage podeljene! VIDEO

opasno

ZAŠTO JE OVAJ UKRAJINSKI LUČKI GRAD KLJUČAN ZA RUSE: Ima strateški položaj, bez njega ruske snage podeljene! VIDEO

Planeta -

Hiljade ruskih vojnika i separatističkih boraca koje podržava Moskva već skoro sedam dana pokušavaju da zauzmu grad Marijupolj na jugoistoku Ukrajine, piše BBC.

Ruske snage, koje su snažno granatirale lučki grad od 400.000 - 500.000 ljudi, sada su isključile struju stanovnicima. Lider separatista sa sedištem u Donjecku Denis Pušilin kaže da njegovi borci pokušavaju opkoliti grad, iako su ove trupe najvjerovatnije dio većeg ruskog napredovanja.

Bitka ovde besni jer Marijupolj nalazi na ključnoj strateškoj poziciji na Azovskom moru, deleći ruske snage na aneksiranom poluostrvu Krim i separatističke trupe koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini.

Rusija pokušava da se angažuje u amfibijskom iskrcavanju trupa u regionu danima s različitim uspjehom, ali ako Moskva može zauzeti Mariupolj onda može uspostaviti kopneni most između svojih snaga na jugoistoku Ukrajine i Krima.

Ali što je još važnije, grad je i velika luka. U normalnim vremenima, ovdašnji brodovi izvoze žito širom sveta, ali ako budu zarobljeni, grad bi omogućio Rusiji da se pozabavi posrnulom logističkom operacijom, zbog koje su desetine rezervoara ostali bez goriva na ukrajinskim autoputevima.,

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track