BIĆEMO TU ZA VAS, OTVARAMO VRATA ZA SVE KOJI BEŽE OD PUTINOVIH BOMBI Poruka Ursule fon der Lajen: Ovo je trenutak istine za Evropu
Foto: EPA Stephanie Lecocq

govor predsednice ek

BIĆEMO TU ZA VAS, OTVARAMO VRATA ZA SVE KOJI BEŽE OD PUTINOVIH BOMBI Poruka Ursule fon der Lajen: Ovo je trenutak istine za Evropu

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas povodom situacije u Ukrajini da je ovo "trenutak istine" za Evropu, citirajući uvodnik ukrajinskog lista, objavljeno je danas na sajtu Evropske unije (EU).

Ona je prilikom obraćanja na sednici Evropskog parlamenta citirala uvodnik ukrajinskog lista Kyiv Independent objavljen samo nekoliko sati pre početka invazije u kome se kaže da nije reč samo o Ukrajini već da je to "sukob dva sveta, dva pola vrednosti".

Fon der Lajen je naglasila da je reč o sukobu između vladavine zakona i vladavine oružja, između demokratija i autokratija i između poretka zasnovanog na pravilima i sveta "ogoljene agresije".

Uz napomenu da je pored sudbine Ukrajine u pitanju "i naša sudbina", navela je se mora pokazati moć "koja leži u našim demokratijama, moć ljudi koji biraju svoje nezavisne puteve, slobodno i demokratski".

Dodala je da se EU sa skoro pola milijarde stanovnika mobilisala za Ukrajinu i da narod Evrope demonstrira ispred ruskih ambasada širom EU.

Ukazala je da su mnogi od njih otvorili svoje domove Ukrajincima koji beže od "Putinovih bombi" i posebno zahvalila Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Mađarskoj što su dočekali te žene, muškarce i decu.

Fon der Lajen je naglasila da će Evropa biti tu za njih, ne samo u ovim prvim danima, već i narednih nedelja i meseci.

Ona je rekla da EU zbog toga predlaže da se aktivira mehanizam privremene zaštite kako bi izbeglima bio obezbeđen siguran status i pristup školi, medicinskoj nezi i poslu.

"Oni to zaslužuju. Znamo da je ovo samo početak. Biće još Ukrajinaca kojima će biti potrebna naša zaštita i solidarnost. Mi smo i bićemo tu za njih", rekla Fon der Lajen.

Kurir.rs/FoNET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track