RUSI TVRDE DA SU ZAUZELI HERSON: Zašto bi osvajanje crnomorske luke sa 300.000 stanovnika bila velika pobeda Moskve
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

rat u ukrajini

RUSI TVRDE DA SU ZAUZELI HERSON: Zašto bi osvajanje crnomorske luke sa 300.000 stanovnika bila velika pobeda Moskve

Planeta -

Ruska vojska saopštila je danas da su zauzeli Herson na jugu Ukrajine i da je situacija u gradu pod kontrolom i "normalna". Sa druge strane, guverner oblasti Herson tvrdi da je grad potpuno opkopljen ali da i dalje nije pao u ruke "neprijatelju". Zapadni i ukrajinski mediji noćas su preneli da su ruska vozila ušla u centar grada.

Ako se potvrde tvrdnje Moskve, onda bi zauzimanje ovog južnog grada sa skoro 300.000 stanovnika bila velika pobeda ruske vojske, piše BBC.

Herson, mapa, Ukrajina
foto: Printscreen/BBC

Bio bi to najveći grad koji bi pao u ruske ruke i strateški bi bio vitalna baza za vojsku dok nastoji da prodire dalje u unutrašnjost i zapad duž obale do velikog lučkog grada Odese. Herson je sam po sebi važna crnomorska luka i industrijski centar.

Kontrola Hersona znači i kontrolu velikog izvora vode. Ukrajina je pregradila Severnokrimski kanal nakon što je Rusija zauzela poluostrvo Krim, pa je većina dovoda sveže vode na Krim prekinuta, što je izazvalo nestašicu vode u aneksiranom regionu.

Jedna od prvih meta ruske vojne invazije bila je deblokada tog plovnog puta i obnavljanje vodosnabdevanja Krima.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track