ŽIVOT POD RUSKOM KONTROLOM Ulice pune vojske, nema lekova ali stanovnici Hersona tvrde: U duši se ne plašimo Rusije
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

ne izlaze napolje ali se ne boje

ŽIVOT POD RUSKOM KONTROLOM Ulice pune vojske, nema lekova ali stanovnici Hersona tvrde: U duši se ne plašimo Rusije

Planeta -

Iako su ruske snage preuzele kontrolu nad ključnim južnim lučkim gradom Hersonom – prvim velikim ukrajinskim gradom koji je zauzet od početka invazije, stanovnici grada tvrde da se ne boje.

Jedan stanovnik koji je sa porodicom ostao u gradu kaže da se meštani "ne plaše“ ruskih vojnika. "Od početka rata izašao sam samo jednom napolje – samo na 10 minuta – u supermarket dole da uzmem hranu. Samo gledam kroz prozor i vidim ruske vojnike i ruske tenkove i čitam sve lokalne vesti, samo ne izlazim napolje jer je sada stvarno opasno", rekao je on BBC-u.

Kaže da su drugi meštani prilazili vojnicima na ulici i govorili im da odu. "Ljudi se ne boje vojnika – u duši se ne plašimo Rusije".

"Vojnici nam govore: 'Momci, ni nama se ne sviđa situacija – nećemo vas dirati i možda ćemo za par dana otići, čekamo naređenje'. Iz njihovog ponašanja je jasno da im nije drago što su ovde", dodao je on.

Kaže da ukrajinska zastava ostaje iznad zgrade gradske vlade. "Čudna je situacija kada je grad okupiran, ali ništa osim [prisustva] ruske vojske ne pokazuje da je pod kontrolom".

Još jedan stanovnik Hersona kaže da je otvorio volonterski centar za pomoć ljudima u hrani, vodi i lekovima, pošto je grad pao pod rusku kontrolu.

On je BBC rekao da su zalihe hrane nedovoljne i da ima mnogo ranjenih civila koje treba izvesti iz grada. Tvrdi da da Rusi "ne dozvoljavaju Crvenom krstu da donese lekove i doveze kola hitne pomoći da bi pomogli ljudima“.

"Već sam imao ovo iskustvo u Donjecku 2014. godine i došao sam ovde u Herson. Mislim da ćemo za par godina imati potpuno drugačiju Ukrajinu i to će biti potpuno slobodna Ukrajina, a ne pod Rusijom", rekao je on.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track