DETALJNA MAPA OPSEDNUTOG KIJEVA Rusi nisu osvojili nijedan deo ukrajinske prestonice, ali je okružuju Progovorili i o GUBICIMA
Foto: Kurir, Institut za proučavanje rata

Analiza Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona

DETALJNA MAPA OPSEDNUTOG KIJEVA Rusi nisu osvojili nijedan deo ukrajinske prestonice, ali je okružuju Progovorili i o GUBICIMA

Planeta -

Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije na zapadnim obodima Kijeva, nakon pauze u borbama koje su trajale od 27. februara, ali nisu uspeli da zauzmu nijedan deo ukrajinske prestonice, navodi Institut za proučavanje rata iz Vašingtona.

U svojoj dnevnoj analizi, oni navode i da su ruske snage 1. marta pokrenule ofanzivne operacije u Žitomirskoj oblasti, čime dodatno okružuju Kijev.

- Rusi nisu očekivali ovakav ukrajinski otpor i kontranapade njihovih snaga na obodima Kijeva. Ruske snage su ponovo pokrenule kretanje ka severoistoku ukrajinske prestonice, pa su sa te strane stigli na oko 65 kilometara od centra - navodi Institut.

Mapa, Ukrajina, Rusija, Rat
foto: Kurir, Institut za proučavanje rata

Kako naglašavaju, rusko ministarstvo odbrane 2. marta je prvi put spomenulo broj žrtava (saopštili su da je poginulo 498 vojnika), ali je to neverovatno mali broj žrtava.

- To verovatno predstavlja pripremu ruske javnosti za povratak ranjenika i dolazak ubijenih u zemlju. Kremlj nastavlja da pokušava da kontroliše i domaći i međunarodni narativ o invaziji tako što zabranjuje svojim građanima slobodu govora i pristup informacijama dok pokušava da predstavi Ukrajince kao agresore. Zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je da su ukrajinske snage sprečile pokušaj ubistva predsednika Vladimira Zelenskog nakon informacija koje su dobili 1. marta - navodi Institut za proučavanje rata.

1 / 5 Foto: AP/Maxar Technologies, EPA/Yuri Kochetkov

U analizi navode da su delovi 26. kombinobane armije Istočne vojne oblasti napali Kijevsku oblast, dok delovi 11. padobranskih snaga napadaju na severu.

- Verujemo da će ruske snage prioritet dati tome da okruže grad sa svih strana, a ne direktnom napadu - pišu sa Instituta.

Kurir.rs/Institut za proučavanje rata

Bonus video:

01:13

Ukrajinski zvaničnici potvrdili: Ruske trupe preuzele Herson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track