VERNA SLIKA ILONA MASKA I RUSKIH OLIGARHA: Ko je Džek Svini, student koji na Tviteru prati avione poznatih?
Foto: Photo: Norwegian Air Force

VERNA SLIKA ILONA MASKA I RUSKIH OLIGARHA: Ko je Džek Svini, student koji na Tviteru prati avione poznatih?

Planeta -

Američki student koji se na Tviteru proslavio praćenjem privatnih aviona Ilona Maska, koji ga je lično kontaktirao, sada prati i ruske oligarhe - Abramoviča, Usmenova, Mihelsona, tačnije više od 40 aviona i helikoptera povezanih sa najbogatijim Rusima.

Džek Svini је tinejdžer (19 godina) sa Floride koji se na društvenoj mreži Tviter (@JxckSweene) proslavio praćenjem privatnog aviona Elona Maska.

Sve je počelo kao hobi, iz njegove znatiželje kuda on ide, i na kakve biznis odluke se odlučuje, odnosno da li lokacije na koje odlazi mogu da daju ikakvu konturu njegovog biznis modela ili budućih poslovnih planova, piše N1.

Njegov nalog, koji prati skoro 90 hiljada ljudi, naterao je i samog Maska, da mu se obrati i zamoli ga da zbog bezbednosnih razloga ukloni nalog.

Mladić koji studira IT, fokusiran na softvere i avijaciju, dobio je 30. novembra prošle godine ponudu od 5000$ od Maska lično, uz jedan uslov, koji je sažet u Maskovoj prvoj poruci upućenoj njemu - "možeš li da ukloniš nalog?".

Borba za Tesla Model 3

Nakon kratke konverzacije Džek je odbio navedenu sumu, tražeći Masku automobil Tesla Model 3. Masku se ovaj predlog nikako nije dopao, a ni ideja "da ga u vazduhu pogodi neki ludak", kako je napisao Sviniju u kasnijoj prepisci.

Svini je, braneći svoje pozicije, u jednom intervjuu izjavio da obznanjivanje ruta njegovog privatnog aviona ne vidi kao pretnju za magnata rođenog u južnoafričkoj Pretoriji, iz prostog razloga što se on inače pojavljuje na javnim mestima, često i najavljujući koje skupove će obići. Dakle, ne preza od javnog života.

Nakon ovog "Tviter cenkanja", Svini je ipak dobio ponudu da vozi "Teslu", i to na period od tri godine, od strane direktora jedne kompanije za lizing automobila, što je on odbio.

Svinijevo interesovanje za Ilonovu poslovnu platformu nije došlo slučajno, s obzirom da mu otac radi za avio-kompaniju, čime je podstakao njegovo interesovanje za avijaciju, a po sopstvenom priznanju je obožavatelj Spejs Iksa još od prvog lansiranja Falkon hevija 2018. godine.

Mask je koristio sva moguća sredstva i softvere za blokadu sistema za praćenje, čak mu je i sam Svini ponudio neke tehničke savete, predlažući mu programe za blokiranje, koje je Mask naknadno i počeo da koristi.

Svini prati i druge američke milijardere poput Donalda Trampa (ugašen nalog), Džefa Bezosa, Marka Kjubana, Marka Zekerberga, čija popularnost nije ni blizu Maskove na Tviteru, pa je verovatno i to razlog što je privatna poruka odaslata isključivo sa ove adrese.

Nova Svinijeva meta - ruski oligarsi i milijarderi

Džek je nedavno lansirao nove automatizovane Tviter naloge - @RUOligarchJets i @Putinjet, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Dva profila su prikupila skoro 300.000 pratilaca, obezbeđujući uživo ažuriranje kretanja privatnih aviona, zajedno sa slikama mapa koje ih lociraju.

Svini je za Vol strit žurnal izjavio "da su mu ljudi dugo predlagali da otvori slične naloge na Tviteru", a ti zahtevi su se pojačali nakon što su sankcije usmerene na najbogatije Ruse.

Neki od aviona koje Svini prati uključuju (bivšeg) vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča, biznismena Ališera Usmanova i Leonida Mihelsona, milijardera i predsednika ruskog proizvođača gasa Novatek.

Svini je ostao zapanjen veličinom aviona koje koriste ruski oligarsi, pošto najbogatiji Rusi putuju avionima komercijalne veličine kao što su Erbas A319 i Boing 737.

Usmanov je stekao svoje bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza, kroz poslove sa metalom, rudarstvom, i većinski je akcionar Metalloinvesta, ruskog industrijskog konglomerata. Neto vrednost njegovih kompanija iznosi 20 miljardi dolara.

Mikelson je studirao inženjerstvo na Kujbiševskom institutu za građevinarstvo, a prema američkom časopisu Forbs, Mikelson je jedan od najbogatijih Rusa, sa prihodima od oko 25 milijardi dolara.

Bogatstvo Romana Ambramoviča deluje skromno nakon ovih informacija. Najpoznatiji ruski oligarh iz Saratova i (bivši) vlasnik londonskog Čelsija i investicionog fonda Millhouse LCC, stao je na cifri od 12.9 milijardi dolara.

Ukupno, njegovi nalozi prate više od 40 aviona i helikoptera povezanih sa ruskim oligarsima. Svini je pozvao i druge da pomognu i uključe se u ovu jurnjavu.

Kako sada izgleda, kretanje ruskih oligarha neće biti preterano frekventno, s obzirom na zabranu preleta koja Rusija ima, od skoro čitave međunarodne zajednice. Više kopka pitanje da li će Svini od Maska dobiti automobil.

Jedan deo čuvenog američkog genija se sasvim sigurno divi studentu sa uviverziteta Centralne Floride, dok sa druge strane i sam zna da bi ovaj izuzetak mogao da postane pravilo, nakon kojeg bi i drugi pokušali da nađu način da od njega inkasiraju 50 i više hiljada dolara.

Kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja