AMERIČKI INVESTICIONI BANKARI PROCENJUJU: Rusija na korak do bankrota, krah sledi već sledećeg meseca!
Foto: Shutterstock

ANALIZA

AMERIČKI INVESTICIONI BANKARI PROCENJUJU: Rusija na korak do bankrota, krah sledi već sledećeg meseca!

Planeta -

Izgledi da će Rusija platiti svoj spoljni dug se smanjuju kako cene obveznica padaju, recesija u zemlji se nazire i razna ograničenja plaćanja se gomilaju nakon invazije na Ukrajinu, analizira situaciju u ruskoj investicionoj banci Morgan Stenli

„Najverovatniji scenario će biti neizvršenje obaveza“, rekao je Sajmon Vejver, globalni šef kreditne strategije za tržišta u razvoju, navodi Blumberg. „U slučaju nepoštovanja, situacija u toj zemlji mogla bi da bude slična onoj u Venecueli“, dodao je on.

„Već 15. aprila Rusija bi mogla da se nađe u situaciji da ne može da otplati svoj spoljni dug, što bi bio kraj roka od 30 dana za otplate koje ruska vlada duguje po dolarskim obveznicama koje dospevaju 2023. i 2043. godine. kaže Sajmon Vejver. Indikativne cene pokazuju da investitori procenjuju obveznice iz 2023. na oko 29 centi po američkom dolaru, što je najniža cena ikada, iako izgleda da nije bilo trgovanja na tom nivou.

U danima pre nego što je Rusija napala Ukrajinu prošlog meseca, dug se trgovao iznad nominalne vrednosti. Iako je retkost da državni dug padne na jednocifrene vrednosti, Morgan Stenli je rekao da bi ruske obveznice „mogle da se približe“. Liban i Venecuela su jedini nedavni primeri tako niskog pada duga jedne zemlje.

Kurir.rs/Vecernji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja