BLOKADA: Pentagon odbio da poljske avione isporuči Ukrajini!
Foto: Profimedia

rAT U uKRAJINI

BLOKADA: Pentagon odbio da poljske avione isporuči Ukrajini!

Planeta -

Radi se o 28 letelica tipa „mig 29“, koje bi vlastima u Kijevu dobrodošle za obračun s nadmoćnijim ruskim vazduhoplovstvom

Poljska će donirati 28 borbenih aviona „mig 29“ Ukrajini! Poljska neće donirati Ukrajini borbene avione! Poljska je donirala avione „mig 29“ SAD! Pentagon: Nećemo prihvatiti donaciju Poljske!

Ovako je ukratko tekla saga koja traje od prošle nedelje na temu isporuke borbenih aviona Ukrajini, koja očito neće još biti završena.

Besplatan poklon

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je, posle konsultacija predsednika države i premijera, da Poljska bez odlaganja i besplatno svoje borbene avione tipa „mig 29“ prebacuje u američku vojnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i da ih stavlja na raspolaganje vladi SAD. Plan je bio da se te letelice isporuče Ukrajini, čije je vazduhoplovstvo pretrpelo velike gubitke od početka ruske invazije.

Međutim, pojavilo se i ono „ali“, pošto niko zvanično nije to i saopštio, osim medija poput Foksa, koji je analizirao kako bi ukrajinski piloti tim avionima mogli da stignu do aerodroma u zapadnom delu Ukrajine. Istovremeno, Poljska je zatražila od SAD da joj se dostave kao zamena letelice sličnih borbenih mogućnosti - F16.

Poljska je pozvala i druge članice NATO koje imaju u upotrebi letelice „mig 29“ da to isto učine. A onda je usledio hladan tuš iz Pentagona od portparola Džona Kirbija. Naime, Pentagon je ovakav aranžman smatrao neodrživim jer i da se hipotetički desi da ukrajinski piloti tim avionima polete i uđu u vazdušni prostor Ukrajine, doći će u sukob s ruskim letelicama, što može dovesti do uvlačenja NATO u rat.

Izbalansirani potezi SAD

1. Odloženo ranije planirano testiranje balističkih projektila

2. Jasno poručeno da neće slati vojsku u Ukrajinu

3. Decidirano se izjasnili protiv zone zabranjenog leta

4. Odbijeno slanje poljskih aviona u Ukrajinu

Džo Bajden
foto: Printscreen/Youtube

Čak i zamenica američkog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland navela je da je ovo bio neočekivani potez Poljske i da Varšava nije nikog prethodno konsultovala o donaciji. S druge strane oglasila se i Moskva:

- To je vrlo nepoželjan i potencijalno opasan scenario - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljska ne odustaje

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki ponovio je juče da je Poljska i dalje spremna da Ukrajini preko NATO na raspolaganje stavi avione „mig 29“, uprkos upozorenju Kremlja. On je dodao da je to „veoma ozbiljna odluka“ koju treba da donesu sve članice NATO.

- Poljska ne učestvuje u ovom ratu i NATO nije u ovom ratu. Takva ozbiljna odluka kao što je davanje aviona mora biti jednoglasna i nedvosmisleno doneta od strane cele Alijanse - rekao je on.

A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track