OVAKO JE IZGLEDALA BITKA ZA AERODROM ANTONOV KOD KIJEVA: Padobranci zahvaljujući helikopterima zaustavili Ukrajince! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter, Shutterstock

Vertikalni manevar za izvlačenje

OVAKO JE IZGLEDALA BITKA ZA AERODROM ANTONOV KOD KIJEVA: Padobranci zahvaljujući helikopterima zaustavili Ukrajince! VIDEO

Planeta -

Aerodrom Antonov ili Hostomel koji se nalazi na periferiji Kijeva od samog početka ruskog napada na Ukrajinu figurirao je u operativnim planovima kao objekat od strateškog značaja, kao ishodišna tačka za zauzimanje Kijeva.

Od 24. do 26. februara vođena je žestoka bitka za aerodrom Antonov. Naime tog 24. nekih sedam sati od početka invazije na Ukrajinu, izvršen je helikopterski desant sa transportnim helikopterima Mi-8 MTŠ i Mi-17V5 koje us pratili borbeni helikopteri Ka-52.

Mapa, Ukrajina, Rusija, Rat
foto: Kurir, Institut za proučavanje rata

Po iskrcavanju auerodrom su munjevito zauzeli pripadnici SPECNAZ i ruski padobranci (desanjtniki). Samo objekat nekoliko puta prelazio je iz ruke u ruku. Čas su ga držali Rusi, a čas Ukrajinci.

Sada je isplivao i snimak iz drona koji prikazuje razmere žestokog sukoba na samom aerodromu. Na snimku se vide rusku helikopteri koji su prebacivali ranjenike i vršili dotur opreme i municije na sam aerodrom što je pomoglo da objekat ostane u rukama ruskih padobranaca i odatle krenu pojačane snage VDV sa oklopnim vozilima BMD -2,3 i 4 prema Buči i Irpenu, gde je došlo do žestoke bitek, kao se ispostavilo sa ukrajinski specijalnim jednicama koje su obuku prošle u Fort Bregu navodno.

Snimak iz drona koji je načinjen za vreme bitke za aerodrom prikazuje evakuaciju ranjenika i mrtvih padobranaca u helikoptere i njihovo izvlačenje.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

01:42

POTRESNI SNIMCI IZ MARIUPOLJA: Pogledajte kako iznose ranjenike iz pogođene bolnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track