JUTJUB SKINUO DOKUMENTARAC O UKRAJINI IZA KOGA STOJI OLIVER STOUN: Film o događajima iz 2014, koji nisu bili "narodna revolucija"!
Foto: Reuters

upitno

JUTJUB SKINUO DOKUMENTARAC O UKRAJINI IZA KOGA STOJI OLIVER STOUN: Film o događajima iz 2014, koji nisu bili "narodna revolucija"!

Planeta -

Jutjub je cenzurisao je Ukrajinu u plamenu, dokumentarac iz 2016. koji beleži događaje Evromajdana, pobune koja je zbacila ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i postavila pro-EU, pro-NATO vladu.

Dokumentarac prikazuje režisera Olivera Stouna, koji je poznat po svojoj kritici zapadne spoljne politike. Producirao i režirao ga je ukrajinski režiser Igor Lopatonok.

Lopatonok je raspravljao o cenzuri Jutjuba u postu na Tviteru, otkrivajući da je video platforma u vlasništvu Gugla uklonila šest godina star dokumentarac zbog „nasilnog ili eksplicitnog sadržaja“.

Filmski stvaralac je takođe zatražio od javnosti da preuzme film sa Vimea i „postavi ga svuda“.

U komentaru za Brajtbart Njuz, portparolka Jutjuba je potvrdila da je dokumentarni film uklonjen zbog grafičkog sadržaja. Dokumentarac je prethodno bio hostovan na platformi u vlasništvu Gugla šest godina bez ikakvih problema.

"Ukraine On Fire" je i dalje dostupna za gledanje na brojnim drugim platformama, uključujući Odisee, Vimeo i Rumble.

Ovaj film karakteriše svrgavanje predsednika Janukoviča, koje je započelo osmogodišnji sukob koji je kulminirao tekućom ruskom invazijom na zemlju, kao državni udar koji podržava Zapad u skladu sa drugim „obojenim revolucijama“ u regionu

Ovako film opisuje sajt IMDB. Preko njene istočne granice je Rusija i njena zapadna Evropa. Vekovima je bio u centru natezanja između sila koje žele da kontrolišu njene bogate zemlje i pristup Crnom moru. Masakr na Majdanu 2014. pokrenuo je krvavi ustanak koji je zbacio predsednika Viktora Janukoviča, a zapadni mediji označili Rusiju kao počinioca. Ali da li je bilo? „Ukrajina u plamenu“ Igora Lopatonoka pruža istorijsku perspektivu za duboke podele u regionu koje su dovele do Narandžaste revolucije 2004., ustanaka 2014. i nasilnog svrgavanja demokratski izabranog Janukoviča. O kojoj su zapadni mediji izveštavali kao o narodnoj revoluciji, to je u stvari bio državni udar koji su izveli nacionalističke grupe i Stejt department SAD. Istraživački novinar Robert Pari otkriva kako su se političke nevladine organizacije i medijske kompanije koje finansiraju SAD pojavile od 80-ih zamenivši CIA u promovisanju američke geopolitičke agende u inostranstvu.

Jutjub čin cenzure brzo su primetile video platforme prilagođene slobodi govora. Odisi, video platforma zasnovana na blokčejnu, fokusirana na osnaživanje cenzurisanih nezavisnih kreatora, kaže da dokumentarni film ostaje hostovan na svojoj platformi.

Rumble, video platforma na kojoj žive istaknuti konzervativci, takođe se uključila. „A sada Jutjub nudi Rumble dokumentarne filmove“, rekao je izvršni direktor Rumble-a Kris Pavlovski.

U komentaru, portparolka Jutjuba je rekla:

Uklonili smo ovaj video zbog kršenja naše politike nasilnog ili eksplicitnog sadržaja, koja zabranjuje sadržaj koji sadrži snimke leševa sa masivnim povredama, kao što su odsečeni udovi – na primer, video snimci odsecanja glava. Ponovno otpremanje ovog video snimka koji sadrži sadržaj koji krši pravila takođe će biti uklonjeni sa Jutjub. Iako dozvoljavamo sadržaj sa obrazovnim, dokumentarnim, naučnim ili umetničkim sadržajem, za neke kategorije imamo višu traku i ne pravimo izuzetke za određene vrste nasilnog ili eksplicitnog sadržaja.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track