00:42

Neverovatna scena iz Brovarija: Pogledajte OBRAČUN OKLOPNJAKA u predgrađu Kijeva

RAT U UKRAJINI

ZASEDA: Ukrajinci uništili ruske tenkove kod Kijeva! Pregovori Lavrova i Kulebe prekinuti

Planeta -

Artiljerijskim napadima uništena kolona sa T-72, BTR-82, cisternama i teretnim vozilima. Pregovori šefova diplomatija dve zemlje u Antaliji nisu doveli do rezultata

Petnaesti dan rata u Ukrajini obeležila su dva događaja - pregovori ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe u Antaliji, kao i vesti o zasedi kod Brovara u koju je upala ruska vojska.

Lavrov i Kuleba nisu uspeli da nađu zajednički jezik o primirju, što predstavlja propast razgovora, ali su uspeli da se dogovore da se razgovori ipak nastave.

Isporuka oružja

- Kijev traži diplomatska rešenja, ali će se Ukrajina, dok ih ne bude bilo, braniti. Mi smo postavili pitanje obustave vatre, 24-časovne obustave vatre i dogovorili se da tražimo puteve za rešenje humanitarnih problema. Za vreme pregovora čuo sam da je obustava vatre uslovljena ispunjavanjem Putinovih zahteva - rekao je Kuleba, a prenela ukrajinska agencija UNIAN.

Rusija nije odstupila od stava o bezuslovnoj predaji Ukrajine.

Ukrajina, Rusija, Rat
foto: Profimedia

- Isporuka oružja Ukrajini sa Zapada je opasna. Oni koji pune Ukrajinu oružjem moraju da shvate da će snositi odgovornost za svoje postupke - poručio je Lavrov, a prenosi Beta.

Šef ruske diplomatije ponovio da je „ukrajinsko-ruski sukob pokrenuo Zapad jer je primorao Ukrajinu da se opredeli između Rusije i Zapada“.

- Ne želimo militarizaciju Ukrajine. Želimo da Ukrajina bude neutralna. Želimo prijateljsku, demilitarizovanu Ukrajinu, koja ne predstavlja pretnju Moskvi i ruskoj kulturi - rekao je Lavrov.

Ukrajina, Rusija, Rat, Sergej Lavrov
foto: Profimedia

Fokus rata u Ukrajini bilo je predgrađe Kijeva Brovari, gde se odigrala žestoka bitka između ruske i ukrajinske vojske. Ruski tenkovi iz čuvenog vojnog konvoja upali su u zasedu u samom naselju kada su granate iznenada počele da padaju po tehnici.

Ukrajina, Rusija, Rat
foto: Profimedia

Kijevski obaveštajci tvrde da je šef Kremlja pobesneo

Putin smenio osam generala zbog kraha u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin u besu je otpustio osam generala i pobesneo je na obaveštajnu Federalnu službu bezbednosti (FSB) zbog loših podataka koje su dobile njegove trupe prilikom napada na Ukrajinu. To tvrdi šef ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksej Danilov.

- Oko osam generala je otpušteno zbog katastrofalnog početka napada, koji je trebalo da traje mnogo kraće i završen uspešno. Ljut je na FSB, koji je nekad sam vodio, što je dobio podatke da je Ukrajina slaba, da neonacističke grupe haraju zemljom i da će se svi brzo i lako predati - tvrdi on, a prenosi Dejli mejl.

Da li su ove informacije tačne ili su deo informacijskog rata dve zemlje, teško je proceniti, navode strani mediji.

Ukrajina, Rusija, Rat, Vladimir Putin
foto: Profimedia

Kličko o civilima

Zapravo, okršaj je počeo kod sela Bogdanovka na putu E 95, koji vodi direktno preko Brovarima u Kijev. Mešovita kolona ruskih vojnih vozila, sastavljena od tenkova T-72B3, BTR-82, cisterni i teretnih vozila, naletela je na zasedu. U trenutku kad su se kola zaustavila u samom selu, usledio je artiljerijski napad ukrajinske vojske, koja je zasula kolonu granatama i protivoklopnim raketama. Na snimcima iz drona vidi se panično bežanje ruskih vojnika i povlačenje s glavnog puta na sporedne ulice i njive. Nakon bitke Ukrajinci su objavili snimke nekoliko uništenih tenkova T-72, zatim oklopnih transportera BTR-82, kao i logističkih vozila.

Ukrajina, Rusija, Rat
foto: Profimedia

Lavrov o nuklearnom ratu

To pokreće Zapad, kao Frojd se vraćaju na tu temu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ne veruje da sukob u Ukrajini može dovesti do nuklearnog rata.

Lavrov je izjavio da isključivo Zapad pokreće temu nuklearnog rata, vraćajući se tome neprestano kao otac psihoanalize Sigmund Frojd.

- Naravno da je razlog za zabrinutost kada Zapad, kao Frojd, nastavlja da se vraća na tu temu - rekao je Lavrov.

Ukrajina, Rusija, mapa, Rat
foto: Kurir

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je polovina stanovništva već napustila grad pošto se ruske snage približavaju ukrajinskoj prestonici.

Potpisan zakon

Zelenski oduzima objekte ruskih državljana u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se prinudno oduzimaju objekti u svojini Ruske Federacije i njenih državljana na teritoriji Ukrajine, saopštio je parlament te zemlje. Prema zakonu, prinudna zaplena objekata svojine Rusije i njenih stanovnika u Ukrajini sprovodi se bez ikakve naknade za njihovu vrednost, prenosi Itar TASS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja