NOVE METE RUSKE VOJSKE: Iskanderima napadnut zapadni deo Ukrajine
Foto: AP Andrew Marienko

NOVE METE RUSKE VOJSKE: Iskanderima napadnut zapadni deo Ukrajine

Planeta -

Šesnaesti dan ruske invazije na Ukrajinu počeo je žestokim napadom ruske vojske na dva aerodroma na zapadu Ukrajine.

Aerodrom Luck, koji se nalazi 50 kilometara od granice s Poljskom, napadnut je balističkim raketama „iskander M“. Rakete su padale i na aerodrom Ivano-Frankovsk, koji je već dva puta bio meta napada i na kom su uništeni skoro svi borbeni avioni „mig-29“.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je juče da je ruska vojska izvršila napade na vojne aerodrome Luck i Ivano-Frankovsk na zapadu Ukrajine.

Zvaničnici su naveli da su u „visokopreciznim napadima velikog dometa“ pogođena dva vojna aerodroma u gradovima na zapadu Ukrajine. Inače, ruska vojska sumnja da se upravo ova dva aerodroma koriste za snabdevanje ukrajinske vojske oružjem.

Bitka za nuklearne elektrane

Kijev: Černobilj i dalje bez struje

Državni regulator za nuklearnu energiju Ukrajine saopštio je da snabdevanje nuklearne elektrane u Černobilju električnom energijom još nije obnovljeno, uprkos tome što je rusko ministarstvo energetike reklo da su ga u četvrtak obnovili beloruski stručnjaci.

Ukrajina je upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako se visokonaponski dalekovod, oštećen u borbama, ne popravi u postrojenju koje su zauzele ruske snage.

„Pokušaji da se obnovi eksterno napajanje su u toku“, navodi se u saopštenju. Kad se eksterno snabdevanje električnom energijom prekine, uključuje se dizel generator za hitne slučajeve.

Ovo su, kako su podsetili mediji, prvi napadi na ovoj teritoriji od pokretanja ruskog napada 24. februara, koji je prethodno koncentrisao akcije kod glavnog grada Kijeva i gradova na istoku i jugu Ukrajine.

Meta napada juče rano ujutro bio je i grad Dnjepar, na koji su se sručile krstareće rakete tipa „kalibar“.

Na istoku Ukrajine snažno raketiranje pretrpeo je i Harkov, gde je ruska vojska raketirala psihijatrijsku bolnicu u kojoj boravi 330 pacijenata, ali srećom niko nije poginuo.

- Ovo je ratni zločin protiv civila, genocid nad ukrajinskim narodom - napisao je Oleg Sinegubov, guverner Harkovske oblasti, na Telegramu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track