INFLACIJA U AMERICI NAJVIŠA U POSLEDNJIH 40 GODINA! Na Vol stritu zabeležen pad drugu nedelju zaredom!
Foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

pesimistična predviđanja

INFLACIJA U AMERICI NAJVIŠA U POSLEDNJIH 40 GODINA! Na Vol stritu zabeležen pad drugu nedelju zaredom!

Planeta -

Na Vol stritu beleži se pad akcija i u nedelji za nama, drugoj zaredom, jer investitori nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije u SAD-u, dok su evropske berze nadoknadile deo gubitaka od prethodnih nedelja.

Na Wol stritu je Dou Džons (Dow Jones) prošle nedelje pao 2 odsto, na 32.944 boda, dok je S&P 500 pao 2.9 odsto, na 4204 boda, a Nasdaq indeks 3.5 posto, na 12.843 boda.

Najveća svjetska berza i dalje je pod pritiskom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini.

Inflacija u SAD najviša u poslednjih 40 godina

Investitore zabrinjava i visoka inflacija u SAD. Prošle nedelje je objavljeno da je u februaru stopa rasta potrošačkih cena dostigla 7,9 odsto na godišnjem nivou, novi najviši nivo u poslednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, ali investitori se plaše da će snažan rast cena nafte i sirovina, otkako je pre dve nedelje počeo rat u Ukrajini, dodatno podstaći rast inflacije.

"Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, ali u idućih mesec, dva inflacija će dodatno da raste jer će biti ugrađen dodatni rast cena sirovina", kaže Pol Nolt, menadžer u fondu Kingsvju Aset Manadžment.

Vol Strit, berza
foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

Većina analitičara očekuje da će na sednici iduće sedmica čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 bodova. Međutim, rast inflacije bi mogao da natera Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju.

"I dalje se očekuje da će Fed u idućih godinu, dve povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrejanu privredu. Problem je, međutim, u tome što će Fed povećavati kamate kada je tržište deonica vrlo nestabilno, u previranju", kaže Nolt.

Još od početka godine tržište akcijama je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala. Pre toga bilo je pod pritiskom očekivanja da će Fed zbog inflacije zaoštriti monetarnu politiku.

A to će, nakon dve godine izuzetno velikih monetarnih i fiskalnih podsticaja u cilju oporavka privrede od korona krize, loše uticati na tržište kapitala.

Tako je od početka godine S&P 500 indeks u minusu 11,8 odsto.

Evropskeberze burze nadoknadile deo gubitaka

Na evropskim berzama ciene deonica prošle nedelje nadoknadile su deo gubitaka od nedelje pre nje, kada su zabeležile najveći pad od izbijanja korona-krize u martu 2020. godine.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošle nedelje 2,4 odsto, na 7155 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 4,1 odsto, na 13.628 bodova, a pariski CAC 3,3 odsto, na 6260 bodova.

Na berzi u Tokiju je međutim, Nikkei indeks skliznuo 3,2 odsto, na 25.162 boda.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja