RUSIJA PORUČUJE DA ĆE IH UNIŠTITI BEZ MILOSTI: Moskva sada udara na rute za transport stranog naoružanja u Ukrajinu!
Foto: screenshot Twitter/Pluton

rat u Ukrajini

RUSIJA PORUČUJE DA ĆE IH UNIŠTITI BEZ MILOSTI: Moskva sada udara na rute za transport stranog naoružanja u Ukrajinu!

Planeta -

Ruske trupe zadale su ozbiljan udarac vojno-strateškim objektima Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju vojni analitičar lista Komsomolskaja pravda, pukovnik u penziji Viktor Baranec.

Zvanični predstavnici Ministarstva odbrane Ruske Federacije saopštili su da je tokom specijalne operacije uz pomoć visokopreciznog naoružanja uništeno nekoliko važnih strateških struktura ukrajinskih snaga. Reč je o vojnom aerodromu u Vasilkovu i o elektronskom obaveštajnom centru u Brovarima.

Vojni analitičar KP Viktor Baranec rekao je da je velika avio-baza uspešno izbrisana kalibrima.

„Aerodrom Vasilkov je bio strateški važan objekat za ukrajinsku vojsku. Sada više ne vredi ničemu i tu ne može sleteti ništa. Ovo je ozbiljan udarac vojno-strateškim interesima Ukrajine tokom specijalne operacije“, rekao je ekspert.

Penzionisani pukovnik je dodao da su ruske snage trenutno angažovane na eliminisanju ruta za transport stranog naoružanja na teritoriju susedne države. Jedan od njih je bio vazdušni put.

„Prvo, isporuke vojnim transportnim avionima su višestruko smanjene. Oni se sada jednostavno plaše da isporuče oružje Ukrajini vazdušnim putem. Drugo, skoro sve snabdevanje trenutno ide kopnom ili vodom. Kako mogu, snalaze se“, rekao je on.

Viktor Baranec je precizirao da su u protekle dve nedelje Oružane snage Ukrajine intenzivno koristile zalihe municije. Zajedno sa zalihama municije, i zalihe goriva se završavaju.

„Izveštaji Ministarstva odbrane Ruske Federacije govore da Oružane snage svakodnevno gađaju skladišta, arsenale i baze ukrajinske vojske. Shodno tome, ovaj potencijal brzo opada.

Ako Rusija otkrije kanale kojima se snabdevaju municija, oružje i gorivo, onda će odmah početi da eliminiše ove rute, nema sumnje.

Strateška inicijativa po ovom pitanju je 100% aktivna i nadgleda se. Posmatramo sve rute kroz koje se oružje donosi vazduhom, iz svemira, kopna i zahvaljujući zemaljskom izviđanju i pokušavamo da ih prekinemo“, naglasio je on.

Vojni analitičar KP smatra da je prilično teško predvideti koliko će trajati preostale rezerve Oružanih snaga Ukrajine, međutim, Oružane snage Ruske Federacije aktivno eliminišu strateški važne objekte nacionalista.

„Nastavlja se vojna operacija i uništavanje skladišta sa municijom i oružjem. Do sada ovaj zadatak nije u potpunosti rešen, ali se na tome uspešno radi. Kada se misija završi, ukrajinska vojska neće imati drugog izbora nego da se preda. Bez granata, bombi i patrona, oni će jednostavno stati“, rekao je stručnjak.

Viktor Baranec je dodao da se sada radi sve da se Oružane snage Ukrajine potpuno onesposobe. To je strateški zadatak narednih dana i nedelja. Ako Zapad nastavi sa isporukama, a Rusija to vidi, onda će, naravno, uništavati ove konvoje, ali samo na teritoriji Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track