BRITANSKI MEDIJI O RUSKOM SUPER PROJEKTILU: Lansiran iz Belog mora, Moskva tvrdi da se ne može detektovati, u Londonu za 5 minuta
Arhivska fotografija, Foto: Profimeida / Russian Defence Ministry

cirkon

BRITANSKI MEDIJI O RUSKOM SUPER PROJEKTILU: Lansiran iz Belog mora, Moskva tvrdi da se ne može detektovati, u Londonu za 5 minuta

Planeta -

Pojavili su se novi snimci ruskog projektila Cirkon, ispaljenog sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru. Cirkon se stavlja u upotrebu ove godine nakon, kako je opisao ruski predsednik Vladimir Putin, uspešnih testova, prenosi Mirror.

Ruska TV Zvezda, kanal u vlasništvu ruskog Ministarstva odbrane, opisao je brzinu rakete. "Brzina hipersonične rakete Cirkon je toliko velika da sprečava neprijateljski sistem protivvazdušne odbrane da na vreme otkrije njen udar. U stvari, lansiranje te rakete biće poznato tek nakon što je cilj pogođen", navodi se u tom opisu.

Prema Miroru, projektil bi mogao da pogodi London za pet minuta. Putin je u decembru rekao da se Cirkon ispaljuje iz mora na morske i kopnene ciljeve. – Ovo je veliki događaj za našu zemlju, značajan korak u unapređenju bezbednosti Rusije, u povećanju naših odbrambenih sposobnosti – naveo je tada on. Iako je snimak tek objavljen, Miror kaže da je verovatno snimljen u decembru.

Moskovska državna televizija opisala je Cirkon kao Putinovo oružje za brisanje američkih gradova u slučaju nuklearnog sukoba. Domet projektila je oko 650 milja, odnosno oko 1.045 kilometara, ali komandant fregate kapetan Igor Krohmal tvrdi da može da gađa ciljeve na udaljenosti do oko 1.500 kilometara.

Kurir.rs/Miror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track