OVA AMERIČKA FIRMA NE PREKIDA RAD U RUSIJI: Poznati lanac brze hrane najavio, pa odustao od povlačenja! VIDEO
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

biznis

OVA AMERIČKA FIRMA NE PREKIDA RAD U RUSIJI: Poznati lanac brze hrane najavio, pa odustao od povlačenja! VIDEO

Planeta -

Oko 190 picerija poznatog američkog lanca brze hrane papa Džon i dalje otvoreno u Rusiji uprkos najavi međunarodnog lanca pica da obustavlja svoje korporativne operacije u zemlji zbog ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa objavljenom u ponedeljak.

Restorani Papa Džona su prvenstveno u vlasništvu Rusa kroz ugovor o franšizi sa kompanijom koju kontroliše Kristofer Vin iz Kolorada, koji je za Tajms rekao da su Rusi „razbistrili i razumeju mračnu ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze“ i da „u na kraju dana, oni cene dobru picu."

„Najbolja stvar koju mogu da uradim kao pojedinac je da pokažem saosećanje prema ljudima, mojim zaposlenima, primaocima franšize i kupcima, a da ih ne osuđujem zbog političara na vlasti“, rekao je Vin za novine.

Portal Hill je kontaktirao kompaniju za komentar.

Papa Džon je prošle nedelje najavio suspenziju svojih korporativnih operacija u Rusiji, pridruživši se drugim međunarodnim kompanijama visokog profila kao što su Starbaks i Mekdonalds

Međunarodni lanac pica, čiji se 8 odsto globalnih prodavnica nalazi u Rusiji, takođe je rekao da će donirati hranu i dati finansijske donacije za pomoć ukrajinskim izbeglicama.

Kompanija je u saopštenju za Tajms rekao da je njegovu odluku da obustavi operacije u Rusiji „podržala velika većina članova našeg tima, franšiza, kupaca i zajednica širom sveta“.

Ali iako franšizne prodavnice — uobičajene među velikim kompanijama koje posluju na velikom broju lokacija — mogu dobiti podršku svojih matičnih kompanija, njima prvenstveno upravljaju vlasnici franšize, koji imaju veći finansijski interes da pojedinačne prodavnice ostanu otvorene, napominje Tajms.

Ova dinamika je takođe zakomplikovala napore da se obustave operacije u Rusiji za druge brendove brze hrane, kao što su Restaurant Brands International, vlasnik Burger Kinga, koji ima 800 franšiznih lokacija u zemlji, i Jam Brands, koji upravlja KFC-om, ali poseduje samo oko 70 od otprilike 1000 KFC restorana koji se tamo nalaze, prema Tajmsu.

Vin, čija je žena Ruskinja, rekla je za Tajms da kada je Papa John's rekao da obustavlja podršku ruskim preduzećima, uključujući i njegov, „naše perspektive su se prilično brzo razišle“.

„Imam perspektivu gde su moji interesi pre svega moji zaposleni i primaoci franšize i održavanje otvorenih linija kulturne razmene sa ruskim narodom“, rekao je on za novine. „Papa John’s je zabrinut zbog korporativnih i političkih vetrova na koje, svakodnevno, ne mogu da se fokusiram.

Kurir.rs/Hill

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track