ČLANICE NATO DANAS SE SASTAJU SA UKRAJINCIMA Poznato šta bi mogli da traže
Foto: Profimedia, Shutterstock

kriza na istoku evrope

ČLANICE NATO DANAS SE SASTAJU SA UKRAJINCIMA Poznato šta bi mogli da traže

Planeta -

NATO namerava da saopšti svojim vojnim komandantima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući dodatne vojnike i protivraketnu odbranu u istočnoj Evropi, rekli su zvaničnici i diplomate.

Ministri odbrane zatražiće vojne savete u sedištu NATO-a, nešto više od nedelju dana pre nego što se čelnici saveznika, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, okupe u Briselu 24. marta.

Ministri će takođe razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, za kojeg se očekuje da će tražiti više oružja iz pojedinih zemalja NATO-a, dok se nastavljaju ruski napadi na ukrajinske gradove i ruska vojska pokušava da uspostavi kontrolu nad Kijevom.

Rasprava o merama

- Moramo da resetujemo našu vojnu sposobnost za ovu novu stvarnost, rekao je u utorak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

-Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim merama za dugoročno jačanje naše bezbednosti u svim domenama, rekao je novinarima.

Dok je najmanje 10 najvećih saveznika NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, rasporedilo više vojnika, brodova i ratnih aviona na svoje istočno krilo i stavilo ih u pripravnost, savez još uvek mora da razmisli kako da se suoči sa novom bezbednosnom situacijom u Evropi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track