BBC CITIRA ZVANIČNIKE NATO: Putin nije ostvario ciljeve u Ukrajini! Ruska vojska bez hrane i goriva!
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

analiza

BBC CITIRA ZVANIČNIKE NATO: Putin nije ostvario ciljeve u Ukrajini! Ruska vojska bez hrane i goriva!

Planeta -

VIŠI vojni zvaničnici NATO-a kažu da predsednik Putin očigledno do sada nije postigao svoje vojne ciljeve u Ukrajini i „verovatno neće“, prenosi BBC. Ali dodaju da ruske snage i dalje imaju kapacitet da naprave „veliku štetu“.

Zvaničnici su rekli da iako su ruske snage napredovale u oblastima Donjecka i Luganska, one i dalje nisu uspele da opkole Kijev – što je Rusija očekivala za nekoliko dana. Očekivani ruski amfibijski napad na jugu kod Odese za sada je takođe propao, kažu oni.

Zvaničnici NATO veruju da je prvobitni vojni plan Rusije uključivao zauzimanje cele ukrajinske obale Crnog mora – sve do Moldavije. Oni su ocenili da ruske invazione snage pate od nedostatka goriva i hrane, kao i da trpe velike gubitke. Rekli su da predsednik Putin već traži pojačanje.

Jedan zvaničnik je rekao da je "veoma verovatno" da bi to uključivalo dovođenje stranih boraca iz Sirije i privatnih vojnih jedinica, poput Vagnerove grupe, u Ukrajinu. Drugi zvaničnik je rekao da je pozivanje rezervnih snaga "grebanje po dnu bureta".

Zvaničnici NATO-a kažu da saveznici i države članice nastavljaju da šalju oružje Ukrajini. Rekli su da to uključuje staro sovjetsko oružje, za koje će biti obučene ukrajinske snage, kao i protivtenkovske i protivvazdušne rakete koje je isporučio Zapad.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track