ORUŽJE ZA UKRAJINU ZAVRŠIĆE NA CRNOM TRŽIŠTU? Kanadska NVO upozorava: Vlada u Kijevu nije u stanju da kontroliše velike količine!
Ruski vojnici drže oružje zapljenjeno od Ukrajinaca, Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

opasno

ORUŽJE ZA UKRAJINU ZAVRŠIĆE NA CRNOM TRŽIŠTU? Kanadska NVO upozorava: Vlada u Kijevu nije u stanju da kontroliše velike količine!

Planeta -

Kanadska nevladina organizacija upozorila je da bi zapadno oružje koje se isporučuje u Ukrajinu moglo ne samo da završi u ruskim rukama, već bi moglo čak i da bude prodato na međunarodnom crnom tržištu.

Kelsi Galager, koja radi kao istraživač za nevladinu organizaciju Project Ploughshares, alarmirala je mogućnost da bi kanadsko i drugo strano oružje moglo završiti u ruskim rukama i biti upotrebljeno protiv ukrajinskih snaga — i drugih.

„Postoji stvarna pretnja da ukrajinska vlada potencijalno ne može da kontroliše svo ovo oružje“, rekao je Galager kanadskom javnom servisu CBC, što je otprilike ekvivalent britanskom BBC-u.

„Kad god se ovaj sukob smiri... ovo oružje neće samo da ode 'puf' i nestane“, istakla je ona.

„Mislim da bi ubacivanje ogromnih količina oružja u Ukrajinu, gde možda neće biti kapaciteta da ih u potpunosti apsorbuje i da se osigura da ode u ruke u koje bi trebalo da idu, moglo, na duge staze, biti medveđa usluga ukrajinskom narodu i civilima u regionu“, rekao je Galager.

Kostanca Musu, profesor Univerziteta u Otavi, takođe je istakao problem, rekavši: „Ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost da će deo tog oružja završiti u pogrešnim rukama.

Prošle godine, kada su talibani pregazili avganistansku vladu i marširali u Kabul, uspeli su da zauzmu ogromne zalihe vojne opreme proizvedene u Sjedinjenim Državama, uključujući helikoptere Black Havk i oklopna vozila.

Talibani su kasnije čak održali vojnu paradu u Kandaharu pokazujući različite delove američke vojne opreme koju su zarobili.

Iako je i dalje nejasno koliko su, ako ih uopšte ima, oružja zapadne proizvodnje zarobili Rusi tokom sukoba u Ukrajini koji je u toku, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi podržao davanje zarobljenog oružja separatističkim snagama u Donbasu.

„Što se tiče isporuke naoružanja, posebno zapadne proizvodnje koje je palo u ruke ruske vojske — naravno, podržavam mogućnost da se ono preda vojnim jedinicama Luganske i Donjecke narodne republike“, rekao je predsednik Putin.

Dok je većina isporuka oružja Ukrajini bila malokalibarsko i protivtenkovsko ili protivvazdušno oružje, poljska vlada je prošle nedelje objavila da će pokloniti celu svoju flotu borbenih aviona MiG-29 Ukrajini preko Sjedinjenih Država — ali je Bajdenova administracija kasnije odbacio ideju.

„Jednostavno nam nije jasno da postoji suštinsko obrazloženje za to“, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi, dodajući: „Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja. , ali ne verujemo da je predlog Poljske održiv.”

Međutim, američki državni sekretar Antoni Blinken ranije se hvalio da "veoma aktivno" radi na planu da Poljaci direktno doniraju avione.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja