AMERI IPAK ŠALJU UKRAJINI MOĆNI PVO: Napravljen u SSSR, SAD ga kupile zbog proučavanja! VIDEO
Foto: YT Screenshot/ Military Aviation Video

poklonu se u zube...

AMERI IPAK ŠALJU UKRAJINI MOĆNI PVO: Napravljen u SSSR, SAD ga kupile zbog proučavanja! VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Države šalju u Kijev nešto protivvazdušne odbrane sovjetske proizvodnje koju su tajno nabavile pre nekoliko decenija za podršku ukrajinskoj vojsci, objavio je Volstrit žurnal.

Svrha isporuke sovjetskog oružja ukrajinskoj vojsci je da joj pomogne da odbije ruske vazdušne i raketne napade, prema američkim zvaničnicima.

Oružje je poznato ukrajinskoj vojsci, koja je ovu vrstu opreme nasledila nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Sistemi, uključujući SA-8, datiraju decenijama unazad i nabavljeni su iz Sjedinjenih Država za proučavanje tehnologije koju koristi ruska vojska, a koju Moskva izvozi širom sveta.

Pentagon je odbio da komentariše odluku Stejt departmenta da posegne u njegov opskurni arsenal sovjetskog naoružanja, koja dolazi u vreme kada Bajdenova administracija naporno radi na proširenju vazdušnih odbrambenih kapaciteta Ukrajine.

Tokom decenija, Sjedinjene Države su nabavile mali broj sovjetskih raketnih odbrambenih sistema za testiranje od strane američkih obaveštajnih stručnjaka i za pomoć u obuci američkih trupa.

Pažnja javnosti je privukla ove tajne napore 1994. godine kada je ogroman transportni avion sovjetske proizvodnje primećen na aerodromu Hantsvil odmah pored autoputa. Kasnije je otkriveno da je avion nosio sistem protivvazdušne odbrane S-300, koji su Sjedinjene Države kupile od Belorusije kao deo tajnog projekta Pentagona vrednog 100 miliona dolara, rekao je bivši zvaničnik misije.

Nešto od oružja sovjetskog stila bilo je uskladišteno u Redstone Arsenalu u Alabami, koji je na svojoj veb stranici naveden kao „Centar za vojni raketni program“. Barem nešto od onoga što su SAD poslale potiče iz te baze, rekli su zvaničnici, dodajući da su C-17 nedavno leteli u obližnji Hantsvil u Alabami.

S-300 iz Belorusije nisu bili među sistemima koji su poslati u Ukrajinu, rekao je jedan američki zvaničnik.

Godišnji zakon o vladinoj potrošnji, koji je nedavno usvojio Kongres i koji je potpisao predsednik Džo Bajden, uključuje jezik koji dozvoljava administraciji da prenosi avione, municiju, vozila i drugu opremu ukrajinskoj vojsci i partnerima u Severnoatlantskom savezu u inostranstvu ili u postojeće Akcije.

Ukrajina već ima neke ruske sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući S-300. Međutim, potrebno mu je više ovih sistema, sposobnih da deluju na srednjim i velikim udaljenostima kako bi odbili ruske vazdušne i raketne napade. Rakete Stinger koje su Ukrajini dale SAD i zemlje NATO efikasne su samo protiv helikoptera i niskoletećih aviona.

Sjedinjene Države se nadaju da će obezbeđivanje veće protivvazdušne odbrane omogućiti Ukrajini da stvori de fakto zonu zabrane letova, pošto su SAD i njeni saveznici u NATO-u odbacili pozive Ukrajine da je alijansa stvori. Prema zvaničnicima Bajdenove administracije, takav potez bi mogao da dovede do direktne konfrontacije između alijanse predvođene SAD i ruskih snaga, koju američki predsednik namerava da izbegne.

Džo Bajden će ove nedelje otputovati u Brisel na samit NATO-a gde će razgovarati o „tekućim naporima Ukrajine u obuzdavanju i odbrani“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki. Potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar Entoni Blinkon i sekretar za odbranu Lojd Ostin takođe su posetili istočni blok kako bi razgovarali o načinima za jačanje odbrambenog naoružanja Ukrajine.

Lojd Ostin je prošle nedelje posetio Slovačku da vidi da li će ta zemlja poslati svoje S-300 u Ukrajinu. Slovačka je rekla da će to učiniti ako joj Sjedinjene Države obezbede još jedan sistem protivvazdušne odbrane, kao što je Patriot, ali dogovor tek treba da bude postignut.

Oružje američke proizvodnje, kao što je sistem protivvazdušne odbrane Patriot, je u nedostatku i za upotrebu je potrebno američko vojno osoblje ili višemesečna obuka u SAD. Nemačke i holandske jedinice Patriot poslate su u Slovačku kao privremeno rešenje, saopštile su dve vlade.

Kurir.rs/grodno24.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track