PO RECEPTU ISLAMSKE DRŽAVE Azov protivoklopnim raketama gađao sa obale ruski patrolni čamac RAPTOR! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

PO RECEPTU ISLAMSKE DRŽAVE Azov protivoklopnim raketama gađao sa obale ruski patrolni čamac RAPTOR! VIDEO

Planeta -

Pripadnici puka Azov Nacionalne garde Ukrajine koji čine pripadnici desničarski pokreta, neonacisti i plaćenici iz celog sveta saopštili su da su protivoklopnom raketom lansiranom sa obale oštetili patrolni čamac Crnomorske flote Projekat 03160 "Raptor".

Ovu informaciju je za sad nemoguće potvrditi, ali društvenim mrežama kruži snimak na kome može da se vidi pripadnik ovog militantnog bataljona sa protivoklopnom raketom 9M113 Konkurs kako ispaljuje raketu sa obale.

Valja podsetiit da ovo nije nova ideja i da su je obilato koristili pripadnici Islamske države koji su delovali na Sinajskom poluostrvu odakle su sa obale gađali egipatske patrolne brodove i čamce na skoro identični način.

Tako i na ovom snimku se vidi ispaljivanje rakete, koja je promašila patrolni brod, koji je pogođen tek iz drugog puta.

Za sada nema informacija o broju poginulih, samo se spominje da su navodno dva ruska mornara ranjena.

Sam patrolni čamac tipa Raptor pobuđuje pažnju od kad je primećen u ruskim oružanim snagama, jer neverovatno podseća na svoj original švedski patrolni brod CB-90. Za razliku od originala, kopija je nastala na Rusiji, tačnije u brodogradilištu Pela u Sankt Peterburgu, koja je 25. juna 2014. godine prinulo u vodu svoje novproizvedeno plovilo klase Projeakt 03160 "Raptor", koji je identična švedska kopija.

Neko bi postavio pitanje, otkuda Rusima švedsko patrolno plovilo. ispostavilo se da je švedski proizvođač Dockstavarvets 90/Stridsbat 90 prodao jedan broj svojih plovila zasnovanih na projektu CB-90. Glavni kupac je bila ruska granična straža FSB koja koristi original plovila, dok ruska kopija rađena je isključivo za rusku mornaricu i koristila se borbeno u zaštiti sirijskih luka, kao i u patrolama oko Krima. Sama Crnomorska flota, koja je predmet ovog teksta u svom sastavu ima čak šest čamaca ovog tipa.

Samo naoružanje za ovo plovilo je prilično interesantno. jedna daljinski upravljiva oružana stanica, jedan teški mitraljez PKT kalibra 14,5 mm. Ovaj čamac ima dva pomoćna mitraljeza kalibra 7,62 mm

Samtra se da je glavni korisnik ovih plovila "Morskaja pehota" i služi za brze i iznenadne prepade na obalu i druga plovila.

Jurišni čamac za specijalce

Namena: brzi višenamenski čamac namenjen za akcije pomorskih komandosa, izviđanje, spašavanje oborenih pilota, izviđačke patrole, pritvterorističke operacije na moru i rekama

Dimenzije: dužina 17m, širina 4 m i visina 0,9 m

Maksimalna brzina 50 čvorova

Taktički radijus 160 km

Naoružanje: taktički mitraljez 14,5 mm usmervan iz kabine i dva pomoćna puškomitraljeza 7,62 mm

Posada dva člana posade,

Dodatno osoblje 20 specijalaca u oklopljenom delu pod palubom

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track