BALIKATAN 2022: Zbog Kine, SAD i Filipini organizuju ogromne vojne vežbe na Pacifiku, NAJVEĆE U POSLEDNJE TRI DECENIJE
Foto: Profimedia

posledice rata u ukrajini

BALIKATAN 2022: Zbog Kine, SAD i Filipini organizuju ogromne vojne vežbe na Pacifiku, NAJVEĆE U POSLEDNJE TRI DECENIJE

Planeta -

SAD i Filipini održaće najveće vojne vežbe u poslednje tri decenije dok tenzije rastu sa Kinom, ubrizgavajući novi život odbrambenom savezu koji je venuo poslednjih godina.

Oko 5.100 američkih vojnika i 3.800 pripadnika filipinske vojske treniraće u toj zemlji jugoistočne Azije od 28. marta do 8. aprila, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Manili.

Oni će izvesti vežbe o pomorskoj bezbednosti, borbi protiv terorizma i pomoći u katastrofama u najvećoj ikada iteraciji Balikatan, najvažnijoj vojnoj vežbi dve zemlje koja datira iz 1991. godine, prenosi Blumberg.

Godišnje vežbe dolaze u trenutku kada kineski zvaničnici upozoravaju da SAD pokušavaju da izgrade ono što su nazvali indo-pacifičkom verzijom NATO-a, ponavljajući opravdanje Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu.

Filipini su takođe više puta protestovali zbog sve većeg prisustva Kine u Južnom kineskom moru i obližnjim vodama.

Američko-filipinski sporazum o međusobnoj odbrani datira iz 1951. godine, ubrzo nakon što je bivša američka kolonija postala potpuno nezavisna.

Predsednik Rodrigo Duterte je zapretio da će raskinuti alijansu jer je poboljšao veze sa Kinom, da bi 1999. godine, doginu dana nakon što je raskinuo Sporazuma o snagama za posete, obnovio dogovor.

"Naš savez ostaje ključni izvor snage i stabilnosti u indo-pacifičkom regionu“, rekao je u saopštenju general-major Džej Baržeron, komandant Treće marinske divizije SAD.

Ovogodišnje vojne vežbe takođe označavaju povratak vežbi u punom obimu koje je poremetila pandemija koronavirusa. Prošle godine obuci se pridružilo manje od 1.000 vojnika iz SAD i Filipina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja