ZELENSKI SE OBRATIO NATO: Tražimo neograničenu vojnu pomoć, zapeli smo u sivoj zoni između Zapada i Rusije
Foto: Printscreen/Facebook

samit u briselu

ZELENSKI SE OBRATIO NATO: Tražimo neograničenu vojnu pomoć, zapeli smo u sivoj zoni između Zapada i Rusije

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se danas liderima NATO putem video linka.

Zelenski je rekao da se oseća kao da je Ukrajina "zapela u nekoj vrsti sive zone između Zapada i Rusije" jer nije članica NATO saveza, ali "brani naše zajedničke vrednosti".

"Bio je to mesec herojske obrane, ali i strašan, mračan mesec uništenja", rekao je Zelenski. "Ukrajina se hrabro drži, ali cena su hiljade života, uništeni gradovi i gotovo 10 miliona raseljenih."

Rekao je da je zatražio vazdušnu podršku "za obranu neba nad Ukrajinom" od samog početka rata jer Ukrajina nema moćne sisteme protivazdušne obrane.

Zelenski je dodao da Rusija koristi oružja masovnog uništenja, a posledice mogu svi da vide. "Ovo je neravnopravna borba", rekao je Zelenski i zatražio "neograničenu vojnu podršku" kako bi ukrajinski narod i gradovi bili spaseni.

Optužio je Rusiju da "koristi svoj arsenal bez ograničenja" i da namerno cilja na gradove, bolnice i mostove. Takođe je optužio Rusiju da je jutros koristila zabranjene fosforne bombe.

"Opet deca umiru, ljudi umiru", rekao je NATO, ali nije rekao gde se navodni napad fosfornim bombama dogodio niti pružio dokaze za to.

Kaže da Ukrajina nije dobila nijedan vojni avion, a da je molio i za tenkove. "Dajte nam ih, prodajte nam ih", rekao je on i dodao da i dalje nije dobio jasan odgovor članica NATO-a.

"Ukrajina ne želi da ratuje godinama. Jednostavno želimo da preživimo i spasimo svoj narod", rekao je Zelenski, dodavši da ne krivi NATO. "Naše gradove ne uništavaju projektili NATO-a", rekao je.

Poručio je NATO-u da može da pomogne da se izbegnu nove smrti slanjem oružja i municije u Ukrajinu.

"To je pitanje života i smrti", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je lidere NATO pitao da li su uvereni da bi član 5 NATO povelje radio u slučaju da Rusija napadne neku članicu Alijance.

Član 5 Severnoatlantske povelje kaže da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve članice.

Pozvao je NATO da ne govori da ukrajinska vojska ne odgovara standardima NATO-a.

"Jedino što tražim od vas nakon mesec dana rata je da nam ne govorite da naša vojska ne odgovara standardima NATO-a", rekao je on.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

Zelenski u video obraćanju: Otkriće se tokom samita u Briselu ko je izdao Ukrajinu zbog novca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track