BRITANIJA UVODI SANKCIJE RUSIMA na udaru i poćerka Sergeja Lavrova
Foto: Ian Davidson / Alamy / Alamy / Profimedia

ruska invazija na ukrajinu

BRITANIJA UVODI SANKCIJE RUSIMA na udaru i poćerka Sergeja Lavrova

Planeta -

Velika Britanija uvela je sankcije za još 65 ruskih državljana i kompanija kako bi onesposobila mašineriju koja pokreće Putinov ratni sistem, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Tras je rekla kako sankcije uključuju Vagner Grupu i Alfa banku, najveću rusku privatnu banku.

Među sankcioniranim osobama su Polina Kovaleva, poćerka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, milijarder i naftni tajkun Jevgenij Švidler, kao i Herman Gref, izvršni direktor najveće ruske banke Sberbank.

Sankcionisana i ukrajinska gradonačelnica koju su postavili Rusi

Sankcijama je podvrgnuta i Galina Danilčenko, koju je Rusija postavila za gradonačelnicu ukrajinskog grada Melitopolja, nakon otmice izabranog gradonačelnika.

Radi se o prvoj osobi koja je sankcionisana zbog saradnje sa ruskim snagama pozicioniranim u Ukrajini, piše Skaj njuz.

Velika Britanija je u poslednjih mesec dana, otkako je Rusija napala Ukrajinu, uvela sankcije za više od 1.000 ruskih državljana i kompanija.

- Ovi oligarsi, kompanije i plaćenici učesnici su u ubistvu nevinih civila i treba da plate za to. Putin ne bi trebalo da ima iluzije - mi smo ujedinjeni s našim saveznicima i nastavićemo da stežemo rusku privredu kako bismo obezbedili njegov neuspeh u Ukrajini. Nećemo popustiti, rekla je Tras.

"Moramo stegnuti ekonomski obruč oko Putina"

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas na samitu u Briselu da će Velika Britanija uvesti sankcije Vagner grupi.

- Moramo da povećamo našu podršku, moramo da stegnemo ekonomski obruč oko Putina, moramo da sankcionišemo više ljudi nego danas, sankcionisati Vagner Grupu, rekao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track