AVIO BAZA KUČOVA NOVI FOKUS ALIJANSE Od ponosa Envera Hodže do nove NATO vazduhoplovne baze! U toku obnova piste, hangara
Foto: Printscreen/Facebook

od MiG-19 do F-16

AVIO BAZA KUČOVA NOVI FOKUS ALIJANSE Od ponosa Envera Hodže do nove NATO vazduhoplovne baze! U toku obnova piste, hangara

Planeta -

Vazduhoplovna baza Kučova u Albaniji podignuta u vreme dok je tom zemljom čvrstom rukom vladao staljinista, a kasnije i maoista Enver Hodža i dalje diže prašinu na Balkanu. Samo ovaj put kao buduća NATO baza i to najveća na Balkanu kada bude svečano otvorena 2023. godine.

Ono po čemu ovu bazu izdvaja u odnosu na sve one u regionu, jeste postojanje podzemnog skloništa za borbene avione. Jedan sličan nalazi se na aerodromu Slatina ukupan u planinu Goloeš, koja je takođe pod kontrolom NATO.

Vazdušna baza u Kučovi izgrađena je 1950-ih godina kada je Albanija bila blizak saradnik Sovjetskog Saveza. Albanski komunistički režim srušio se 1990-ih prošlog veka.a Kučova je ostala vojna baza iako su avioni ruske i kineske proizvodnje prestali da lete krajem 1990-ih.

Albanija je članica NATO od 2009. godine.

Baza u Kučovi, nalazi se 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane služiće Albaniji i kao podrška NATO vazdušnim operacijama snabdevanja, pružati logističku podršku, policijski nadzor, obuku i vežbe.. Kučovu su navodno nekad zvali i Staljinovim gradom. Unapređenje baze vredno 45,8 miliona evra uključuje obnovu piste, staza za rulanje i skladišta, kao i povećanje interoperabilnosti NATO i jačanja misija za rano upozoravanje iznad zemlje.

O ovoj bazi u poslednje vreme pisali su saudijski i turski mediji. Ono navode da su vojni idaci u Evropi u porastu, pa i traje intenzivna trka u naoružanju u regionu, kao to opisuju - dvorištu Albanije, gde su dva mini rivala Hrvatska i Srbija u nekoj vrsti "mini trke" u naoružanju.

Pa se tako spominje da se kupila borbene avione MiG-29 i tekove od svog saveznika Rusije (ovde valja napomenuti da je Srbija 6 borbenih lovaca MiG-29 dobila kao donaciju i 30 ruskih tenkova, a ne kupila. primedna autora teksta), dok je Hrvatska kupila 12 borbenih aviona Rafale od Francuske.

U tekstu stoji da su radovi na unapređenju vazduhoplovne baze u Kučovi počeli januaru ove godine.

Kučova, Kučova aerodrom, Kučova baza
foto: Printscreen/Facebook

Radovi su počeli u januaru na unapređenju vazduhoplovne baze u Kučevu kao modernog centra operacija i njene sposobnosti da smesti veliki broj borbenih aviona NATO i Albanija su obećali 50 miliona evra za vazdušnu bazu Kučove za koju se očekuje da će biti operativna do kraja 2023.

Inače ova vazduhoplovna baza izgrađena je 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vođom Envera Hodže koji se, uprkos tome što je bio komunist, opirao pridruživanju SSSR-u.

Viktor Vangjeli (83), služio je 27 godina u Kučovu leteći MiG-ovima 19 pre nego što je otišao u penziju 1990. On je govorio o svakodnevnim letovima u borbi protiv retkih kršenja vazdušnog prostora od strane suseda tokom Hladnog rata.

Kučova, Kučova aerodrom, Kučova baza
foto: Printscreen/Facebook

„Intenzitet letenja u vreme hladnog rata bio je veoma visok“, rekao je on i dodao da je ova vazdušna baza „do 1962. godine bila zadužena za pokrivanje celog vazdušnog prostora zemlje“.

On je rekao da bi konverzija Kučove u moderno čvorište NATO-a bila korisna za sledeću generaciju albanskih pilota koji će biti obučeni da upravljaju savremenim mlaznjacima.

Nakon pada komunističkog režima 1990. godine, albansko vazduhoplovstvo je imalo više od 200 MiG-ova, iz sovjetske ere, u tri vazdušne baze. Većina njih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su da lete 2005.

Kučova, Kučova aerodrom, Kučova baza
foto: Printscreen/Facebook

Nekoliko godina, neki stari avioni Antonov-2, još jedan ratni avion iz sovjetske ere, korišćeni su za poljoprivredu ili druge svrhe.

Albanske vazduhoplovne snage sada imaju nekoliko helikoptera Kuguar i očekuju da će dobiti nekoliko Blekhokova, ali ne i avione.

Kurir.rs/saudigazette.com.sa/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track