MIS HITLER IZLAZI NA SLOBODU? Uslovna za pobednicu bizarnog takmičenja lepote osuđenu zbog članstva u terorističkoj organizaciji
Foto: / Shutterstock Editorial / Profimedia

mis Buhenvald

MIS HITLER IZLAZI NA SLOBODU? Uslovna za pobednicu bizarnog takmičenja lepote osuđenu zbog članstva u terorističkoj organizaciji

Planeta -

Bivša učesnica izbora za mis Hitler koja je osuđena na zatvorsku kaznu zato što je bila članica ekstremno desničarske terorističke grupe Nacionalna akcija, pojaviće se na saslušanju za puštanje na uslovnu slobodu

Alis Kater (25) odslužila je samo 19 meseci od trogodišnje kazne i krajem marta bi trebalo da se pojavi pred sudom koji bi mogao da joj odobri uslovni otpust što znači da bi do početka leta Karter mogla da bude na slobodi.

Kater je bila jedna od četvoro neonacista osuđenih u junu 2020. godine zbog članstva u zabranjenoj terorističkoj grupi.

Portparol Odbora za uslovni otpust potvrdio je da je Karter na listi za saslušanje krajem marta.

"Odluke Odbora za uslovni otpust se isključivo fokusiraju na to kakav rizik bi zatvorenik mogao predstavljati za javnost ako bude pušten na slobodu i da li se tim rizikom može upravljati u zajednici. Veće će pažljivo ispitati veliki broj dokaza, uključujući detalje prvobitnog zločina, i sve dokaze o promeni ponašanja, kao i istražiti nanetu štetu i uticaj koji je zločin imao na žrtve", rekao je portparol.

Postoji i mogućnost da Katerova umesto uslovne bude prebačena u otvoreniji zatvor gde će povremeno moći da izađe na dan.

Tokom njenog suđenja, tužioci su rekli da je Kater, koja se šalila o puštanju otrovnog gasa u sinagoge i korišćenja jevrejske glave kao lopte, bila "centralni govornik“ u organizaciji i učestvovala je na takmičenju da bi podstakla regrutaciju.

Njen bivši partner Mark Džons osuđen je za članstvo u terorističkoj grupi nakon suđenja u martu 2020, zajedno sa suoptuženim Geri Džekom i Konorom Skoternom.

Na izricanju presude u Birmingemu, sudija je rekao da je Džons igrao "značajnu ulogu u nastavku života organizacije" nakon njene zabrane u decembru 2016. dok Karterova nije imala "organizacionu ili lidersku ulogu“, ali je bila "osoba od poverenja" jednog od vođa grupe, kao i da je u "posvećenoj vezi“ sa Džonsom.

Ekstremno desničarska grupa Nacionalna akcija (NA), koju je tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Amber Rud nazvala "rasističkom, antisemitskom i homofobičnom“, zabranjena je u decembru 2016. nakon niza skupova i incidenata, uključujući pozive na ubistva poslanika.

Kater, koja je učestvovala na takmičenju lepote Mis Hitler kao mis Buhenvald - što se odnosi na logor smrti iz Drugog svetskog rata - negirala je da je ikada bila članica, uprkos tome što je prisustvovala skupovima grupe, na kojima su podizani transparenti na kojima je pisalo "Hitler je bio u pravu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track