NEMAČKA POMAŽE GRAĐANE ZBOG ENERGETSKE KRIZE: Zaposlenima po 300 evra, za svako dete 100 evra! Odluka doneta na noćnom sastanku!
Foto: Profimedia, Shutterstock

novac iz helikoptera

NEMAČKA POMAŽE GRAĐANE ZBOG ENERGETSKE KRIZE: Zaposlenima po 300 evra, za svako dete 100 evra! Odluka doneta na noćnom sastanku!

Planeta -

Da bi rasteretila potrošače zbog povećanih troškova energije, vladajuća koalicija u Nemačkoj namerava, između ostalog, da smanji energetski porez na gorivo na evropski minimum za tri meseca. Ovo su saopštili SPD, Zeleni i FDP posle noćnog sastanka koalicionog odbora.

Svi zaposleni koji podležu porezu na dohodak dobijaju jednokratni dodatak od 300 evra koji plaća poslodavac. Porodice dobijaju jednokratni bonus od 100 € za svako dete. Ugovorena jednokratna naknada od 100 evra za primaoce socijalnih davanja biće udvostručena, piše Dojče vele.

Koalicija takođe želi da uvede kartu od 9 evra mesečno za lokalni javni prevoz širom zemlje u trajanju od 90 dana. Savezne pokrajine treba da dobiju odgovarajuća finansijska sredstva za ovo. Vladajuće stranke su dogovorile i mere za povećanje energetske efikasnosti. Ovo bi takođe trebalo da pomogne u smanjenju zavisnosti od gasa, nafte i uglja iz Rusije.

Lideri vladajuće koalicije SPD-a, Zelenih i FDP-a složili su se da smanje troškove energije nakon skoro jedanaest sati noćnih razgovora. Predsednik FDP-a Kristijan Lindner vidi sporazum o drugom paketu pomoći građanima i preduzećima kao dokaz sposobnosti vlade da deluje.

„Koalicija je uverena da, s obzirom na ova ogromna povećanja, moramo zaštititi ljude i privredu u kratkom roku i na ograničeno vreme“, rekao je savezni ministar finansija Lindner posle sastanka koalicije.

U roku od četiri nedelje, koalicija je sastavila početni paket pomoći, pokrenula poseban fond za Bundesver i sada se dogovorila o drugom paketu pomoći i modernizaciji, rekao je Lindner.

Zamenik predsednika Kluba poslanika SPD Matijas Mirš rekao je na televiziji da je ovo olakšanje za „srednju klasu“, ne samo u pogledu mobilnosti, već i u pogledu troškova grejanja. Bio je član koalicione radne grupe i izrazio zadovoljstvo što su uspeli da usvoje drugi paket pomoći.

Lideri stranaka i lideri klubova poslanika vladajuće stranke sastali su se u sredu uveče sa kancelarom Olafom Šolcom (SPD). Pre sastanka bilo je jedinstva oko daljeg smanjenja cena goriva, gasa i struje, koje su ponovo naglo porasle kao posledica rata u Ukrajini. Ali bilo je razlika u mišljenju o načinu.

U raspravi je predloženo nekoliko mera koje bi trebalo da rasterete građane i preduzeća. Međutim, pritisak predsednika FDP-a i ministra finansija Lindnera da se uvede subvencija za gorivo naišao je na otpor koalicionih partnera. SPD i Zeleni takođe žele pristupačniju cenu za mobilnost, ali pre svega za građane sa niskim primanjima.

Dok su se Zeleni zalagali za paušalni energetski dodatak po glavi stanovnika za sve, predlog za privremenu naknadu za mobilnost do 50 evra mesečno, u zavisnosti od prihoda, dao je potpredsednik SPD-a i ministar rada Hubertus Hajl. Zeleni su takođe pozvali na hitne mere za uštedu energije.

Ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habek pozvao je na veće napore u uštedi energije i da to bude uslov za paket pomoći. Političar Zelenih je, na primer, opisao grejanje na gas kao „preovlađujući model“, piše Dojče vele.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track