ŠAMAR KATARA EU: Nismo u mogućnosti da vas snabdevamo prirodnim gasom! Trenutne zamene za ruski gas nema! VIDEO
Foto: Shutterstock, EPA / Clemens Bilan

direktno

ŠAMAR KATARA EU: Nismo u mogućnosti da vas snabdevamo prirodnim gasom! Trenutne zamene za ruski gas nema! VIDEO

Planeta -

Katar trenutno nije u mogućnosti da pomogne zemljama EU u njihovim naporima da pronađu alternativu za isporuke ruskog gasa, rekao je katarski ministar energetike Saad bin Sharid al-Kaabi Forumu u Dohi u subotu.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ne postoji niko ko bi u bliskoj budućnosti mogao u potpunosti da zameni snabdevanje evropskih potrošača ruskim gasom.

Ovo nije prva izjava Al-Kaabija u vezi sa zamenom uvoza ruskog gasa. On je ranije izjavio da Katar neće moći da zameni Rusku Federaciju, na koju otpada 30-40 odsto gasa koji se isporučuje u Evropu, i da emirat nije u stanju da zameni takve količine.

U intervjuu za CNN Biznis, katarski ministar je rekao da je Katar uložio 28 milijardi dolara u proširenje svog gigantskog severnog polja i očekuje da će se kapacitet gasa povećati za više od 60 odsto za četiri godine. Očekuje se da će nakon toga oko polovine njenih kapaciteta otići u Evropu. Naš plan je da budemo 50 odsto istočno od Sueca, 50 odsto zapadno od Sueca“, rekao je ministar. Oko 80 odsto katarskog gasa trenutno ide azijskim kupcima, od kojih su mnogi potpisali dugoročne ugovore koji ne dozvoljavaju preusmeravanje snabdevanja drugim kupcima.

Slične stavove katarski ministar izneo je juče u intervjuu nemačkom mediju Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). „Mislim da ne možemo da pomognemo (Evropi) u ovom trenutku. Biće potrebne godine da se uspostavi snabdevanje gasom iz Katara“, rekao je on. „Reći da danas mogu bez Rusije i reći da Katar ili drugi (izvoznici) mogu da je zamene jednostavno je smešno. To se neće dogoditi“, rekao je Sad bin Šarid al Kabi EU i Ujedinjenom Kraljevstvu.

gasovod
foto: EPA/CLEMENS BILAN

Naime, poslednjih meseci su predstavnici Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva u više navrata izjavljivali potrebu napuštanja ili smanjenja zavisnosti od ruskog gasa. Istovremeno, Katar se smatrao alternativnim dobavljačem. Nemački ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habek rekao je 20. marta, nakon posete emiratu, da je pristao na saradnju u energetskom sektoru, koji predviđa snabdevanje Nemačke tečnim prirodnim gasom (LNG). On je naglasio da je na sastanku razgovarano o tačnim količinama i rokovima isporuke, ali je odbio da navede detaljne detalje i brojeve.

Saad bin Šarid al Kabi je u istom intervjuu za FAZ demantovao i izveštaje o navodno postignutom dugoročnom dogovoru za isporuku LNG-a iz Katara u Nemačku, koji su počeli da se pojavljuju u nemačkim medijima u kontekstu Habekovih izjava. Upitan da li postoji takav dogovor, državni ministar je nedvosmisleno odgovorio: „Ne. On je istakao da postoji "ozbiljan interes" za bilateralnu saradnju, koja, međutim, još nije poprimila formu konkretnih sporazuma.

Nemački ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habek rekao je u petak (25. marta) da je Nemačka već postigla značajan napredak u smanjenju zavisnosti od ruske energije. „Nakon isteka ugovora sa ruskim dobavljačima, kompanije ih ne obnavljaju i prelaze na druge dobavljače. I to se dešava ludim tempom." Po njegovom mišljenju, Nemačka bi mogla da postane „u velikoj meri nezavisna“ od plavog goriva od Rusije do sredine 2024. godine.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je u petak (25. marta) sugerisao da bi Nemačka mogla da postane nezavisna od ruskog gasa brže nego što bi "mnogi mogli očekivati".

S obzirom na vesti katarskog ministra, optimizam vodećih nemačkih političara mogao bi da bude kratkog veka. U svakom slučaju, izjave iz Dohe su otrežnjujuće, odnosno imaju kapacitet da „ohlade usijane glave” i imaju racionalniji pogled na stvarnost – pre svega u korist njenog stanovništva i nemačke privrede.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track