VANREDNO STANJE U EL SALVADORU: Rastuća stupa ubistava naterala skupštinu na akciju, samo u jednom danu ubijene 62 osobe
Foto: EPA/ RODRIGO SURA

VANREDNO STANJE U EL SALVADORU: Rastuća stupa ubistava naterala skupštinu na akciju, samo u jednom danu ubijene 62 osobe

Planeta -

Skupština El Salvadora odobrila je proteklog vikenda uvođenje vanrednog stanja kako bi se uhvatila u koštac sa rastućom stopom ubistava za koju su odgovorne bande Bario 18 i MS-13, nakon što su policijske snage u zemlji prijavile 62 ubistva u subotu.

Ustavna prava, uključujući slobodu udruživanja i pravo na odbranu koju sponzoriše država na sudu, biće suspendovana na 30 dana radi boljeg ciljanja kriminalnih grupa, navodi se u uredbi.

Snagama bezbednosti će takođe biti dozvoljeno da presreću telefonske pozive i drže osumnjičene u prethodnom pritvoru na duži vremenski period, prema novom hitnom dekretu.

"Učinili smo to za narod Salvadora“, rekao je Ernesto Kastro, predsednik skupštine, nakon objave vladine uredbe. "Odobrili smo vanredno stanje kako bismo omogućili Vladi da zaštiti živote naroda El Salvadora i da se direktno uhvati u koštac sa kriminalom".

El Salvador ima dugu istoriju organizovanih kriminalnih grupa koje se bore protiv bezbednosnih snaga i međusobno da kontrolišu teritoriju i rute droge širom Centralne Amerike.

Početkom 2010ih, mala centralnoamerička država bila je vodeća u svetu po broju ubistava u odnosu na broj stanovništva.

Predsednik Najib Bukele preuzeo je dužnost u junu 2019. uz široku podršku, nakon što je obećao da će se čvrsto boriti protiv nasilja bandi, koje decenijama muči Salvador.

On je 2020. godine odobrio upotrebu smrtonosne sile od strane policije i vojske protiv članova bandi za koje je rekao da iskorištavaju pandemiju koronavirusa, nakon što je tokom vikenda nasilja širom zemlje poginulo najmanje 50 ljudi.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track